Синя жлъчка (Cichorium Intybus)

Синя жлъчка (Cichorium Intybus)Синя жлъчка (Cichorium Intybus)           Други имена на билката са - цикория, бърдоква, гвачка, дива радикя, дъвка, жилаво цвете, злъчка, свинок.
          Описание. Многогодишно тревисто растение с месест вретеновиден корен. Стъблата са ръбести, изправени, 30–120 см високи. Приосновните листа са събрани в розетка и са неправилно вълновидно пересто изрязани на триъгълни дялове, а стъбловите са ланцетни, полустъблообхващащи. Цветните кошнички са единични или по няколко заедно, с къси дръжки или почти приседнали в пазвите на стъбловите листа. Обвивката на цветните кошнички е от два кръга листчета. Всички цветове са езичести, светлосини, рядко бели или розови. Плодът е с 5 неясни ребра и коронка от 1–2 реда къси люспици. Всички части на растението са с млечен сок. Цъфти от юни до октомври.
           Разпространение. Расте по сухи тревисти места, край пътища и изкопи, като плевел из окопните култури и стърнищата и като бурен по рудерализирани места из цялата страна.
           Употребяема част. Използуват се стърковете (Herba Cichorii) и корените (Radix Cichorii), извадени през есента.
           Химичен състав.В корените се съдържат 40-50% инулин, гликозидът интибин и др. В млечния сок се съдържат горчивите сесквитерпенови лактони лактуцин и лакукопикрин, а също и тараксастерол. В цветовете се съдържа кумариновият гликозид циконирин, който при хидролиза се разцепва на ескулегин и глюкоза.
           Действие. Тонизиращо храносмилателната система, апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, слабително. Има известно диуретично действие.
           Приложение. Дрогата се използува както другите съдържащи горчиви съставки растения за стимулиране на храносмилането — засилване на секрецията на жлъчка, стомашен и чревен сок, за активиране перисталтиката на червата. Билката у нас най-често се прилага като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехуp, лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, за стимулиране обмяната на веществата и др. Употребява се и външно при кожни пъпки, циреи и др. От корените на цикорията се приготвя заместител на кафето.
           

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ

Запарка: 2 чаени лъжички стрита билка се залива с 250 см³ вряща вода. Запарката се изпива за 1 ден (стимулира жлъчната секреция). От корените също може да се направи запарка, която има очистително действие.

НачалоБилките на Мария ТребенСъбиранеБилкова енциклопедияПравила за приготвянеМалка шведска горчивка
АирБял равнецВеликденчеДив лукДребноцвета върбовкаЕнчецЕнювчеЖиловлекЖълта мъртва коприваЖълт кантарионЗарастличеЗмийско млякоИгликаИмелКамшикКиселицаКоприваЛайкаЛопушМащеркаНевенОвчарска торбичкаОрехПлавунПодбелРадикаСалвияСлезХвощЦаревицаЦаричеЦикория

ОбратноTyxo брояч         
2007 - All rights reserved AKDesign © 2007
Valid CSS Valid XHTML 1.0 Transitional