Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Как реагира организма ни от влиянието на ВЧ излъчването на GSM.Вредни ли са GSM апаратите за здравето ни?

Най-напред трябва да заявя категорично, с най-голяма отговорност към верността на думите си, че никъде в комуникацията на мобилните оператори няма и не може да има вредна радиация. Думата  „радиация“ обикновено стряска хората, визирайки събитията в Чернобил преди много години.  В комуникацията на тази клетъчна система играе роля единствено високочестотното излъчване в диапазоните от 850, 900, 800 и 1900 MHz. Използва се особено високата проникваща способност на тази част от честотния спектър. Техническите постижения в миниатюризацията и интеграцията улесниха в огромна степен широката употреба, на която се радва GSM-а.

Съвършено вярно е, че един разговор няма да ни убие с високочестотното си излъчване. Изходната мощност на крайното стъпало на предавателя на апарата е около 25-30 mW за съвременните модели. Да се скъсат да работят не могат да пукат пуканки, както твърди градския фолклор. От друга страна, природата не е предвидила специална защита от такава ВЧ интервенция в организма ни. Затова, да се говори за абсолютна безопасност е тъпо. Мускулната маса, костната система вероятно трудно биха се повлияли от честотата. Но, предполагам, че на мозъчната структура едва ли е безразлично дали говорим с GSM апарат на ухото или с устройство „свободни ръце“. Здравата човешка тъкан не реагира особено на високата честота. Но, ако имате възпалено ухо и се пробвате да говорите с апарата на ухото, то след някое време (вероятно пропорционално на размерите на възпалителния процес) ще започнете да усещате остра и постоянна болка в ухото докато говорите по телефона. След като свършите разговора тя бавно ще отшуми за кратко време.

Как да се пазим? Универсален съвет няма. Дори и в планината да избягате, зад някой баир пак можете да видите някоя базова станция на някой от операторите. И тук идва спасителното златно правило – не прекалявай!

  • най-важно е да си набавите устройство за свободни ръце. Фаталния момент за организма е режима на предаване на телефона. И колкото по-далеч тялото ни е апарата, толкова по-безопасно можете да се чувствате. Причината е, че напрегнатостта на полето е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието до излъчвателя.
  • когато не го ползвате дръжте апарата близо до Вас, а не по джобове на панталони и ризи. Освен, че предавателят излъчва в режим на работа, той през определени периоди бива проверяван от базовите станции, където е регистриран. За различните държави този интервал между тези проверки е различен. За да си проверите как е при Вас сложете GSM-а близо до някое радио и ще забележите активност, без да е последвана от позвъняване.
  • не стойте срещу клетките на базовите станции. Там напрегнатостта на полето е най-голяма. Причината е във формата на диаграмата на насоченост на антените. Тя може да бъде оприличена на нещо като сектори от много сплескан диск. Идеята е да има покритие в хоризонтална плоскост.  Затова ако живеете в квартал с няколко блока и някой от операторите се чуди на кой от тях да сложи базова клетка, натискайте се това да е Вашия блок. Поради простата причина, че точно под антенната система полето е с най-ниска напрегнатост. Другите сгради се падат срещу антените и при тях полето е с най-висока напрегнатост.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional