Лична страница на
Атанас Коларов
 

Полезни неща за майсторите.

GF MX-440  

            Видеокартата формираше видеосигнал, но още на началния текстов екран се виждаха променени символи. В графичен режим се появяваха гъсто разположени вертикални линийки. Установих, че 6 резисторни матрици от по 15 ома, които се намират на обратната страна на платката и съм маркирал със златен флумастер, бяха с променени стойности. Промяната варираше от 30 до 130 ома. Мерят се лесно, понеже са свързани последователно на сигналните шини. Подмених повредените със здрави и картата тръгна веднага.

            Естествено, има и подробности при монтажа. Много трудно се забелязват некачествените спойки. Затова се ориентирах като с опипвах с пръст леко новите матрици. Там където има некачествен контакт, допирайки с пръст създавам някаква проводимост и ивичките изчезват. Запомням мястото и с лупа установявам "висящия" извод на матрицата. Поиграх си малко, но си струваше заради тръпката.

Отиди в началото


Видеокарта 1GB  

            Видеокартата от мъничка си работеше перфектно с всички приложения на системата с изключение на игрите. Там картата забиваше на 5-тата минута и блокираше цялата машина.
            Нормално е да проверя охлаждането. Имаше едно изолационно парче сложено неестествено между радиатора и графичния контролер. Премахнах го, но нещата не се подобриха. После разгледах захранването. Стори ми се подозрително малък капацитета на филтриращите кондензатори. За тези размери на радиатора, размахът на перките на вентилатора китайците сложили само 820 µF на 2,5 V. Реших, че са недостатъчни. Реших да удвоя капацитета на кондензаторите и на обратната страна на платката монтирах допълнителни кондензатори от по 1000 µF на 6,3 вместо на 2,5 V. Естествено кондензаторите трябва да са или със сребърен или със златен кант 105°.
            Побългаряването излезе успешно. Видеокартата спря да блокира компа и игрите вече не са проблем за геймърите.

Отиди в началото


Ремонт на мрежови устройства

Старите куплунзи RJ-45 и отделни трансформатори и защита.

Съвременни RJ-45 куплунзи с вградени разделителни трансформатори и защита.

Електрическа примерна схема на LAN интерфейса.

 

           Става въпрос за различни видове мрежови карти, вградени мрежови адаптери по дънните платки, суичове, рутери, хъбове, безжични клиентски устройства (wireless adapters, access points, wireless routers и т. н..) Първо за работоспособността им се съди за това дали имат връзка с насрещното устройство. Трябва да светне индикаторът за връзка (Link). При повечето случаи това не се случва. И вместо да си губи времето да търси причината техникът или търговецът го обявява за гръмнало и го заменя с ново.


            Опитах се да открия истинската причина за такива повреди. Нещата се оказаха пределно прости. Разработчиците са реализирали на практика система от защити на цялото устройство. Ако съумеете да откриете "сработилия бушон" вие ще можете да възстановите работоспособността на устройството. На практика това означава (в много от случаите) смяна на един или два резистора.

Работата е следната. Всички съвременни мрежови устройства са предназначени да работят по UTP кабел, който е с 8 жила с някаква дължина до около 100-тина метра. Натрупватнето на статични заряди в атмосферата често се индуктира в този кабел и прегарят резисторите. Подмяната на такъв прекъснал резистор почти винаги ви гарантира възвръщане на работоспособността на устройството. В по-старите устройства тези трансформатори и резистори бяха монтирани като отделни устройства (снимката на зелен фон). При съвременните устройства производителите започнаха да интегрират RJ-45 куплунга с тези разделителни трансформатори и защитни резистори в един корпус с куплунга (снимката на червен фон). Четирите балун трансформатора са много малки, с по няколко навивки и се намират на гърба на малката платка. Заляти са със смола и практически са неразглобяеми. Най-накрая като разгледате внимателно схемата, която съм свалил от АР AirLive, ще разберете за какво става дума. Работата по ремонта може да се сведе до подмяна на този куплунг с интегрирани функции.


            Остава да ви пожелая успех и сте готови!

 

Отиди в началото


Ремонт на капацитетмер CM9601A  

           Повреден е при измерване на зареден електролитен кондензатор. Изрично е написано непосредствено до буксите да се разредят електролитните кондензатори преди измерване. И въпреки това понякога се случва...

           Този прибор има много добра защита от подобни действия. Вниметелно подмених компонентите означени на снимката и приборът заработи отново. Резисторът и диодът са защитата за обхвата на електролитните кондензатори, а двата SMD транзистора, които са включени като диоди, защитават входа при измерване на малките стойности. Диодът е обикновен нисковолтов (напр. 1N4148).

Отиди в началото


Свали 42 схеми на АТХ захранвания

Схеми на ATX захранвания

 

           След продължителна работа на компютър или при постоянно подадено напрежение към захранването филтриращите кондензатори на изходните напрежения обикновено се раздуват и нарушават филтрацията. За да проверите дали филтрирането е добре измерете изходните напрежения на обхват ~2V . Извадете блока, разкачете всичко внимателно, включете захранващия кабел и дайте накъсо зеленият проводник (Power on) с някой от черните. Така принудително пускате устройството и можете да измервате. Задължително трябва да измерите 0 V на променливата съставна на всички изходи спрямо маса. В противен случай е много вероятно да имате кондензатори за смяна.
           Подмяната не е толкова проста. Първо трябва да изключите всичко, да извадите платката и да определите кой от тях е за смяна. Важно е да знаете, че тези кондензатори филтрират висока честота и се водят като 105°. Такива кондензатори са със сребърен или златен вертикален кант. Трябва да намерите такива с капацитет равен или по-голям. Същото се отнася и да работното напрежение на кондензатора. Ако ще се занимавате професионално вземете си 100 броя по 2 200 µF на 25 V. Практически можете да поемете доживотна гаранция за тях.
           Ниога не забравяйте преди да сглобите захранването да демонтирате вентилатора и да го почистите и смажете. Потребителят ще усети първо липсата на ручене от захранването.

Отиди в началото


Пистолет за силикон  

           Естествено, пистолетът в един слънчев ден започва да изпуска буталото и не може да изтласква силикон. Това се дължи на заоблените ръбове на пластините за избутване и застопоряване на шестогранното стебло на буталото. Разглобявате стеблото, обръщате и огъвате и двете пластини (както съм показал на снимката) и ще имате чисто нов пистолет!

 

Отиди в началото


Зарядно за телефон на слънчеви батерии.  

           Най-вероятно не сте доволни от това зарядно за телефон на слънчеви батерии. Аз също не бях. Потърсих проблема и го открих. Колкото и невероятно да звучи причината се крие в двуцветния светодиод, който показва кога се зарежда батерията от панела и кога от нея се зарежда GSM апарат. Дали свети в зелено или в червено този LED черпи точно 13 mA ток от батерията. Проблемът е в това, че панелът при силно слънце зарежда батерията си с 20-30 mA. От тях 13 mA отиват за светодиода в зелено. Когато, обаче слънцето се поскрие панелът пуска на батерията едва 3-4 mA ток, но зеленият LED продължава да черпи онези 13 mA. Фактически показва заряд на батерията, а практически я разрежда.
           Решението е безкрайно просто. Махнете по някакъв начин светодиода и нещата коренно ще се променят. Тогава всеки усмихнат слънчев лъч само ще внася енергия в батерията на панела. Ще се усмихнете и вие.

Отиди в началото

Ремонт на: Видеокарта GF MX-440Мрежови устройстваКапацитетмер CM 9601 AКомютърно захранванеПистолет за силиконСлънчевото зарядно

Билките на Мария ТребенСъбиранеБилкова енциклопедияПравила за приготвянеМалка шведска горчивка
АирБял равнецВеликденчеДив лукДребноцвета върбовкаЕнчецЕнювчеЖиловлекЖълта мъртва коприваЖълт кантарионЗарастличеЗмийско млякоИгликаИмелКамшикКиселицаКоприваЛайкаЛопушМащеркаНевенОвчарска торбичкаОрехПлавунПодбелРадикаСалвияСлезХвощЦаревицаЦаричеЦикория

ОбратноTyxo брояч         
2007 - All rights reserved AKDesign © 2007
Valid CSS Valid XHTML 1.0 Transitional