Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината
С повдигането на капака на кошера се вдига и капака на хранилката.

След последния медосбор пчеларите обикновено подхранват семействата със захарен сироп. Пчелите го складират и преработват така, че да могат да го усвояват през студените дни без да им създава дискомфорт. Сиропът трябва според мен да се дава през 2-3 дни. Притокът на храна (независимо откъде идва) стимулира пчелите да хранят майката с млечице, което й позволява да снася яйца. Точно тези последно излюпени пчели ще осъществят иззимуването на семейството и ще отгледат пролетното пило.

Думата ми е точно за това даване на сироп в хранилките. Досега правих следното: минавах веднъж и свалях всички капаци на земята, минавах повторно и отварях капаците на хранилките, наливах сироп, после за трети път минавах отначало до край за да вдигна капаците на кошерите. Това многократно сваляне и вдигане на капаци ме скапваше!

Днес реших да си спестя това сваляне и вдигане на всички капаци. И това ми струваше само час и четиридесет минути за двадесет кошера. Повдигам задната страна на капака. С него се повдига и капака на хранилката и наливам сиропа. Пускам капака на кошера, затваря се и капака на хранилката.

Идеята е да се направи гъвкава връзка между капака на кошера и капака на хранилката. Това може да се реализира по различни начини, но аз избрах този. Пробих една дупка в капака на хранилката и с медна жица под формата на шплент захванах един капронов конец. Края на конеца пък с такер закрепих за вътрешната страна на стената на капака на кошера. Това са и всичките инструменти, които ми бяха нужни. Просто и ефикасно. Вече мога да си позволя и 2000 кошера да подхранвам …

Когато правя проверки на семействата и трябва да махна надрамъчния капак, или махам шплента от медна тел, или откачам капака на хранилката, който е на отворени панти – лесно се вади, лесно се слага. Лятно време, когато не се подхранва, ще махна хранилката и ще остане да виси само капроновия конец.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional