Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Цариче (Alchemilla vulgaris). . . От растението се събира цялата билка по време на цъфтежа, а по-късно само листата и всичко това се разстила на тавана да съхне. Растението се слави предимно като билка за жените.
. . . Царичето оказва благотворно влияние не само при менструални смущения, бяло течение, коремни оплаквания и неразположение в критическата възраст, но заедно с белия равнец въздейства положително върху периода на настъпващия пубертет. Когато на млади момичета не им идва менструацията въпреки лекарските медикаменти, царичето заедно с белия равнец, смесени в равни количества, оправят нещата.
. . . Царичето има свиващо и бързо заздравяващо действие, използва се също като отводняващо и усилващо сърцето средство, при треска след нараняване, гнойни рани и занемарени язви. При изваден зъб царичето е едно от най-препоръчителните средства: след многократни изплаквания с него раната заздравява за един ден. Царичето отстранява слабост в мускулите и ставите и помага при малокръвие.
. . . Билката е голям помощник при увреждания след раждане, при склонност към спонтанни аборти, за закрепване на плода и усилване матката. Такива жени би трябвало да пият от третия месец чай от цариче. То е универсално лечебно средство за всички женски болести и заедно с овчарската торбичка помага даже при смъкната матка и херния. В последните случаи би трябвало да се пият на ден четири чаши чай на глътки, който по възможност да се приготви от прясно набрана билка. Освен това пострадалите места да се масажират с тинктура от овчарска торбичка, като при смъкната матка разтриването започва от влагалището нагоре. Тук допълнително се прилагат и бани на половината тяло с овчарска торбичка (100 г билки за една баня; на седмицата общо три бани, тъй като подгряна, водата може да се използва още два пъти).
. . . Нашите предци са използвали растението като билка за рани – вътрешно и външно, при епилепсия и против изсипвания. Ето един цитат от една много стара билкарка книга: „Когато човек е сломен, било млад или стар, той слага две шепи цариче в съд с вода, слага я известно време да ври и след това пие от нея”. В днешната народна медицина царичето отново заема определеното му място. Пастор Кюнцле възхвалява неговите качества: „Две трети от операциите на жените биха били напълно излишни, ако тази билка се употребяваше навреме и по-продължително, тъй като тя лекува всички коремни възпаления, треска, изгаряния, загноявания, язви и изсипвания. Всяка родилка би трябвало да пие доста от нея в продължение на 8-10 дни. Така някои деца щяха да си имат майка, а сломеният вдовец – жена, ако познаваха този божи дар. Външно, надробено и наложено, царичето лекува рани, срязвания, бодежи. Деца, които въпреки доброто хранене имат слаби мускули, заякват след като пият от този чай.
. . . Царичето, което расте по високите места, се нарича от народа сребърно цариче, тъй като долната страна на листата му блестят в сребристо. Сребърното цариче се използва особено при затлъстяване. Две до три чаши на ден се отразяват много добре. Той показва много добри резултати и при недобър сън. Диабетиците би трябвало да пият често от него. Слабовати деца укрепват видимо, когато във водата им за къпане се добави настойка от цариче или още по-добре от сребърно цариче. За една баня се взимат около 200 г билки (виж „Бани за цялото тяло” в „Обща част” ).
. . . В комбинация с овчарската торбичка царичето премахва, както се посочва в статията за овчарска торбичка, атрофия на мускулите и тежки, нелечими мускулни заболявания. Това висококачествено лечебно растение се прилага и при мултиплена склероза.
. . . От Бургенланд ми съобщиха, че чаят от цариче, изпиван вътрешно, а външно използван за сърдечни промивки, донесъл за кратко време значително подобрение при тежко увреждане на сърдечния мускул.

Видове приложения и рецепти за царичето (Alchemilla vulgaris)

  • Приготвяне на чай: Една препълнена чаена лъжичка с цариче само се попарва от ¼ литър вода и се оставя малко да покисне.
  • Билков компрес: Съответно количество прясно цариче се измива малко, върху дървена дъска се стрива с точилка и се налага.
  • Прибавка за баня: За баня на цялото тяло се взимат 200 г изсушени или няколко шепи пресни билки, слагат се да пренощуват в кофа студена вода и на следващия ден всичко това се затопля. Тази вода се прибавя към водата за къпане (виж „Бани за цялото тяло” в „Обща част” ).
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional