Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Хвощ (Equisetum arvense). . . В народната медицина пастор Кнайп възвръща на хвоща предишната му значимост. Той го нарича „единствен незаменим и неоценим“ при кървения, повръщане на кръв, оплаквания в мехура и бъбреците, камъни и пясък. „При стари увреждания,“ – казва той, „при рани, причиняващи гангрена, дори при ракоподобни язви, та даже и при гниене на костта, хвощът върши страшно добра работа: той промива, разтваря и същевременно изгаря увреденото. Често пъти влажната, топла билка се увива в мокри кърпи и се налага върху болното място.“
. . . Швейцарският пастор Кюнцле казва, че всички хора от определена възраст нататък би трябвало да имат чаша чай от хвощ за постоянна ежедневна напитка: всички ревматични, подагрични и нервни болки щели да изчезнат и човек щял да има здрав заник на живота. Той разказва, че един 86-годишен мъж се избавил с помощта на парни бани от ужасно страдание, причинено от образуването на камъни и живял още дълги години. Той казва и следното: „Когато се поема вътрешно като чай, хвощът лекува за кратко време, даже почти мигновено, и най-силните кръвотечения и повръщане на кръв.“
. . . Наричан е от народа още прешлица, чистеща билка, лисича опашка, котешка опашка, кравешка смърт. В ранна пролет от растящия на широко и дълбоко основен корен покарват първо плодоносните, носещи спорите, оцветените кафеникаво, плодни стъбла. Едва по-късно се появяват зелените, до 40 см високи, летни перести листа, които наподобяват малки, разпределени равномерно, елхички. Прешлицата се среща по ниви, железопътни насипи и откоси. Най-лековита е растящата по чисто глинести почви прешлица. Тя съдържа, в зависимост от местонахождението си, от 3 до 16 % силициева киселина, която предизвиква особено добро лековито действие. Естествено трябва да се избягва прешлицата от химически наторявани полета.
. . . Хвощът с много фините клончета, наричан от някои фин хвощ, се среща предимно в гората и по горските окрайнини. Той също е лековит.
. . . При болезнени заболявания на мехура и спазматични болки няма по-добро средство от запарка на отвара от хвощ, чиито пари човек трябва, загърнат в хавлия, да остави да действуват 10 минути върху мехура му. Повторена няколко пъти, тази процедура довежда бързо до отзвучаване на страданието. Стари хора, които изведнъж не могат да уринират и се гърчат от ужасни болки, тъй като урината не се отделя въобще или само няколко капки изтичат, се избавят от болките си с помощта на тези горещи пари, без да е необходимо лекар да изтегля урината с маркуч.
. . . При пясък в бъбреците и камъни в бъбреците и мехура се правят горещи бани на половината тяло с хвощ, при това се пие на глътки топъл чай от него, като урината се задържа, за да излезе накрая под налягане. Най-вече по този начин се отделят камъни. По повод тези указания съм получавала писма, които само потвърждават горното: Това приложение довежда до отделяне на камъни в бъбреците, съответните хора се чувствуват добре и нямат никакви оплаквания.
. . . Хвощът е помогнал в редица случаи, в които други водоотделящи средства често пъти нямат успех, като например при водонатрупвания в перикардия, в плеврата или при бъбречни смущения след скарлатина и други тежки инфекциозни болести с нарушено водоотделяне. Следователно той е чудесно средство както за вътрешна, така и за външна употреба за цялостната бъбречна и мехурна система.
. . . При възпаления и загноявания на бъбречните легенчета една-единствена баня на половината тяло с хвощ върши чудеса. Взима се, т.е. само за външна употреба, високия с дебели колкото пръст дръжки хвощ от блатисти ливади и планински пасища, който при тези случаи моментално помага. Той може да се употребява само за бани на половината тяло. За чай за вътрешна употреба се взима само набраната от ниви, полски пътища и горски окрайнини билка.
. . . След тежко раждане у младите майки се появяват понякога смущения в зрението, което сигурно се дължи на това, че от раждането на детето пострадват бъбреците на майката. Бани на половината тяло с хвощ допринасят отвън за оросяване на бъбреците, което изтегля от очите натиска им, така че смущенията в зрението постепенно изчезват.
. . . Големият немски хидролечител доктор Боон въздава на растението най-висока похвала: „От една страна хвощът е средство против кръвотечения, а от друга – и то в още по-голяма степен – бъбречно средство. След употребата на запарен чай от хвощ се отделя леко тъмна, обилна урина. При водянка той е бързодействащо средство.“ Ако няма друго по-добро отводняващо средство, тогава всички останали билкови чайове се спират и в продължение на четири-пет (при много упорити случаи до шест) дни се пият от пет до шест чаши чай от хвощ, но само на глътки, разпределени през целия ден. Опитът сочи, че в повечето случаи водата изтича.
. . . При сърбящи кожни обриви, даже и да са с корички, гнойни или със струпеи, помагат промивки и компреси с отвара от хвощ. Промивките и баните с хвощ помагат и при гнойни възпаления на ноктите, отворени ходила, наяждане на костта, стари дълбаещи рани, ракоподобни язви, циреи на петата, фистули, лишеи по брадата и други лишеи, и при кожна туберкулоза. Попарената билка, загъната топла в кърпи, може и да се налага. При болезнени хемороиди и хемороидни буци се налага каша от прясна билка, приготвена по следния начин: Пресен хвощ се измива и върху дървена дъска се стрива хубаво, докато се получи каша. При продължителни кръвотечения от носа се слага компрес от изстинала отвара от хвощ. Като кръвоспиращо средство той помага при кървения от белите дробове, матката, хемороиди и стомаха. Тук естествено са необходими по-силни отвари. На чаша (1/4 литър) се взима обикновено една препълнена чаена лъжичка билки, при случаи на кръвотечение – две до три препълнени лъжички. В комбинация с великденче хвощът е добро средство за предпазване от артериосклероза и отслабване на паметта, поради кръвопречистващата му сила. Той може да се нарече „най-добро профилактично средство против рак„.
. . . Като много ефикасно средство против изпотяване на краката искам да ви препоръчам тинктура от хвощ (виж „Видове приложения и рецепти“). Добре измитите и подсушени крака се разтриват с тази тинктура. Освен това обаче трябва сутрин на гладно, половин час преди закуска, да се изпива чаша чай от хвощ. Добре помагат също така и бани на краката с хвощ (виж „Видове приложения и рецепти“). При пърхот косата се мие ежедневно с отвара от хвощ и след това се масажира с дървено масло. Така пърхотът изчезва много бързо.
. . . При напикаване помага смес от хвощ и жълт кантарион. Те се попарват и през деня се изпиват една-две чаши чай от тях, а вечер се яде сухо ядене. Хвощът се препоръчва и за гаргари при възпаление на сливиците, възпаления на лигавицата на устата, гниене на зъбите, кървене или възпаление на венците, фистули и полипи по небцето и гърлото. При бяло течение у жените трябва да се правят бани на половината тяло с хвощ.
. . . Не бива да се забравя, че хвощът е едно от най-добрите средства за лечение на белите дробове както при хроничен бронхит, така също и при белодробна туберкулоза. При редовна употреба на чай се постига, благодарение снабдяването със силициева киселина, излекуване на туберкулозен бял дроб, а също и отстраняване на общата отпадналост при съществуващо белодробно заболяване. Според австрийския ботаник Рихард Вилфорт нови резултати от изследвания дават основание да се предполага, че при по-продължителна употреба на чай от хвощ злокачествени язви (тумори) биват възпрепятствувани в растежа им и накрая разграждани. Дори полипи в корема или ануса, а и възпаления на слузестата торбичка, биват преборвани по този начин. За подпомагане се прилагат и в двата случая запарващи компреси и бани на половината тяло с хвощ. Запарващите компреси помагат и при спазматични стомашни оплаквания, чернодробни и жлъчни кризи и при болезнени затлачвания, които с натиска си нагоре влошават сърдечната дейност.
. . . От собствен опит зная, че дори и най-тежките увреждания на интервертебралния хрущял често пъти изчезват много бързо с помощта на бани на половината тяло с хвощ в случай, че не са възникнали от притискане на нерв. Рентгеновите снимки показват изхабен от възрастта прешлен, което обаче не е основание за примиряване с болките. Натискът от нарушени бъбреци, който както сочи опитът, отива нагоре, се установява в повърхностно минаващите по дължината на гръбначния стълб нерви и предизвиква тези болки. Следователно причината не е в интервертебралните хрущяли, а в натиска от бъбрека върху открити нерви. Баня на половината тяло с хвощ премахва веднага, благодарение на дълбокото си действие върху бъбреците, натиска им нагоре.
. . . Големият невролог доктор Вагнер-Яурег казва в статиите си: „Две трети от нервноболните не биха стигали до лудниците, ако бъбреците им бяха здрави.“ Оттогава насам съм посъветвала много нещастници, които поради смущения в бъбреците страдаха от депресии, халюцинации и пристъпи на лудост, да взимат бани на половината тяло с хвощ и по този начин ги предпазих от психиатрията. Тук, наред с копривата и белия равнец трябва вътрешно да се пие и чай от хвощ – по една чаша сутрин и вечер.
При тежки бъбречни смущения с всичките съпътствуващи ги явления за баните на половината тяло трябва да се използува пресен хвощ. Най-добре е, както вече бе споменато, да се взима високият хвощ от блатистите ливади. За една баня е нужна 5-литрова кофа, пълна с билки (виж „Видове приложения и рецепти“ и „Бани на половината тяло“ в „Обща част“ ). При банята на половината тяло бъбреците трябва са под водата. Продължителност на банята – 20 минути! След това човек не се подсушава, а както е мокър, се загъва в хавлия и ляга един час в леглото, за да се задуши тялото допълнително, и след това си облича суха пижама. Банята може да се притопли и използува още два пъти..

Видове приложения и рецепти за хвоща (Equisetum arvense)

  • Запарка за чай: Една препълнена чаена лъжичка хвощ се попарва с 1/4 литър вода.
  • Запарващ компрес: Две препълнени шепи хвощ се сипват в цедка и тя се държи над вряща вода. Когато билката стане гореща и омекне, тя се завива в ленена кърпа и се поставя върху болното място. Отгоре трябва непременно да се завие, за да не излиза топлината. Оставя се да действува няколко часа или цяла нощ.
  • Бани на половината тяло: 100 г хвощ се накисват в студена вода и се оставят да пренощуват. Не следващия ден се слагат да заврат и се прибавят към водата за банята. Продължителност на банята – 20 минути. Без да се подсушава, човек се загъва в хавлия и ляга един час в леглото. Водата във ваната трябва да е над бъбреците.
  • Тинктура: 10 г пресен хвощ се слага в 50 г чиста житна ракия. Държи са 14 дни на слънце или топло място. Всеки ден шишето се разклаща!
  • Компрес със каша: Пресен хвощ се измива добре и върху дървена дъска се стрива до каша.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional