Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Тъмна матрица на LCD мониторТъмен екран на LCD монитора

Мониторът е напълно затъмнен. За такава повреда има много причини. Първо трябва да погледнете малко пъд ъгъл екрана, за да проверите дали няма някакво изображение, което да не се осветява от подсветката на матрицата. Ако се вижда някакво изображение, проблемът със сигурност е в задната подсветка на матрицата. Там също има няколко варианта. Ако е с LED подсветка (LED backlight) много е вероятно куплунг да е полуизваден или скъсан проводник. Много рядко ще се случи сведодиодната подсветка да даде някакъв дефект. По-често това го правят инверторите (backlight invertor) на подсветката с флуоресцентни лампи Cold-cathode fluorescent lamps (CCFLs).

Ако забелязвате, че светодиодът на твърдия диск показва някаква активност, то с огромна вероятност нещата опират до дефектна лампа. Ако не се забелязва такава активност на диска включете външен монитор към лаптопа и превключете с клавишната комбинация на Fn бутона. Ако и на него не се появява никакво изабражение, нещата вървят към дефектна видеокарта. Те пък обикновено се интегрират към дъното и нещата се решават най-сигурно чрез смяна на дъно. Има вариант с нагряване на чипа, но гаранция обикновено не се дава. Причината е проста – я се запои добре, я пак леко се е опрял в пъпчицата си и след някое време ще Ви играе същия номер. Причината в такива случаи обикновено се крие в прегряване на по-мощните компоненти вследствие на лошо охлаждане, което пък от своя страна идва от непочистен лаптоп.

Ако мониторът Ви е преживял токов удар имате и възможност да Ви се размине само с един изгорял бушон на платката на управлението на матрицата. Това е един много малък SMD компонент, който обикновено се означава с F3, F24 като номерация и произлиза от Fuse (предпазител).

Тези съвети ще са Ви нужни не да си поправите сами машината, а да се ориентирате, доколкото е възможно в ситуацията, за себе си. Когато я занесете на ремонт Вие ще сте наясно за какво я носите и какво ще очаквате.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional