Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Тетра, смрадлика (Cotinus coggygria Scop)

Тетра, смрадлика (Cotinus coggygria Scop)Тетра, смрадлика (Cotinus coggygria Scop)
шшшТетрата представлява храст достигащ до 2 – 2,50 метра височина или дърво до около 4 метра. Може да се намери почти навсякъде в страната до около 1000 метра надморска височина. Лечебно действие имат листата. Последователно разположените листа са яйцевидни с дължина 3 – 8 см с дълги дръжки, отгоре тъмнозелени, отдолу синкавозелени. Цветовете са двуполови, зеленикави, събрани в съцветие тип метлица. Венчето и чашката са петлистни. Тичинките са 5, разположени са между венчелистчетата. След прецъфтяване цветните дръжки се удължават и се покриват с дълги разперени червени, виолетоворозови или зеленикави власинки. Плодът е сух, едносеменен. Цъфти от май до към юни. Листата могат да се събират от април до ноември.шшшБилката действа противовъзпалително, затягащо и антисептично. Незаздравяващи гнойни рани буквално за една нощ изчезват след като се покиснат в отвара от смрадлика. Капки от нея може да се използва дори при зачервени от възпаление клепачи. Употребява се още при разстройство и дизентерия. Отварата не бива да се пие като чай в големи количества, понеже предизвиква повръщане. Прилага се вътрешно разредена само на малки дози – една-две чаени лъжички. В българската народна медицина смрадликата се употребява още и при киселини в стомаха, язва, задух, кръвохрачене, заболяване на бъбреците и др.
шшшИмах нещастието да разрежа кожата на ръката между палеца и показалецо. Зашиха ми я и около месец през ден ходих в болницата за превръзки. Накрая, обаче, установих, че нещата вместо да се оправят, те се влошават. Раната беше започнала да гноясва и миришеше на мърша. Тогава една медицинска сестра ме посъветва: „Направи си малко отвара на смрадлика и си направи компрес на ръката!“. Дотогава не бях чувал за тази билка и малко на шега приех думите й. Намерих листа от смрадлика, направих отвара и наложих компреса върху ръката си. На сутринта не можех да повярвам на очите си – раната беше зарастнала и само бели остатъци от увредената ми кожа говореха за нея!
шшшСлед време имах проблеми с очите. Неволно зацапване предизвика възпаление на клепача ми. Веднага се сетих за чудодейното действие на тетрата и незабавно си направих отвара. Не беше нужно да си кисна цялото око. Бяха достатъчни няколко топли капки от отварата, за да премахна възпалението почти веднага. Усеща се едно фино и приятно пощипване когато действа билката.
шшшСуши се на сянка и може да се ползва през зимния период. Спори се за времето на събиране – дали листата набрани през лятото или тези набрани през есента, когато са оцветени в червено, са по-полезни. Практиката ми е показала, че трябва просто да се берат в горещо време.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional