Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Как да събираме правилно билкитеКак да събираме правилно билките

. . . Предпоставка за събирането е познаването на лечебните билки. Ако притежаваме това познание. Тогава нещата вече опират до това, да събираме билките в съответното време, на съответното място и по съответния начин. Опитът показва, че най-добрите лечебни успехи се постигат с прясно набрани билки, които при тежки заболявания са абсолютно задължителни, за да има ефект. Пресните билки човек може сам да си набере през ранна пролет, понякога още от края на февруари, та чак до ноември. Някои от тях могат да се намерят даже и през зимата под снежната покривка, ако човек преди това си е забелязал местонахождението им (напр. змийското мляко). За през зимата може да се приготви един не твърде голям запас от изсушени билки. За целта ние си ги набавяме в момента на най-голямото им съдържание на лечебни вещества. При цветчетата това е в началото на цъфтежа, при листата – преди и по време на цъфтенето, корените се изравят в ранната пролет или през есента, а плодовете се събират по време на зреенето.
. . . При това трябва да се има предвид следното: берат се само здрави, чисти растения по които няма паразити! Билките да се събират в слънчеви дни в сухо състояние, когато росата вече е преминала. Неподходящи места за събиране са химически наторявани ниви, поляни, брегове на замърсени, заразени води, ЖП гари и места в близост до оживени улици, магистрали и промишлени предприятия.
. . . Щади природата! Не изскубвай растенията с корените, не причинявай никаква вреда! Някои растения се намират под защита на природата. Има достатъчно лечебни растения със същата сила на действие, които не са под защита на природата (напр. игликата). Цветчетата и листата да не се натискат при събирането и за това да не се използуват найлонови пликчета и чанти, понеже билките почват да се потят и по-късно при съхненето почерняват.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional