Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

. . . Идеята ми бе да заместя скъпите слънчеви панели с нещо по-евтино. Купих си нов хоризонтален бойлер със серпентина. Панела си направих сам. Рамката е алуминиева с размери 2120 х 1420. Ограничението идва от максималните размери на поликарбоновите плоскости (макс. 2100 х 6000 мм) с каквато покрих панела. Тези плоскости се оказаха с голям коефициент на линейно разширение. Ако не се закрепи добре, се гърчи. За основа на топлообменника използвах листи от двойно фолиран гетинакс. Трябваха ми няколко листа, които съединих. Върху тях запоих медната тръба. Използвах 250 W поялник с плоска човка. Запояването става лесно, ако само пътечките на запояване се минат с ръб на шкурка. Така припоят не се разстила излишно.

. . . Медната тръба си я поръчах отделно. Дебелината на масовата тръба е 1 мм и е за високо налягане, която е и по-скъпа. Поръчах си 50 м тръба, Ф 6 мм, с дебелина на стената 0,6 мм за 130 лева и ми бяха нужни само 25 м. Но, ако имате възможност използвайте медна тръба с по-голям диметър. Боядисах всичко с черна боя и положих отвсякъде стиропор с дебелина 2 см. Добре е да съхне повече време на по-висока температура, понеже в последствие останалият разтворител от боята кондензира от вътрешната страна на поликарбона. За гръб избрах пластмасови сглобяеми плоскости за баня, за да не се раздуват от дъжда. За връзка със системата взех една гъвкава водопроводна връзка муфа-муфа. Срязах я на две за двата отвора. Диаметърът на вътрешната стена почти точно съвпадна с външния диаметър на медната тръба.

Компоненти и етапи на изготвяне на панела. . . Имам дълго трасе на тръбите – около 46 м. Слънцето грее панела ефективно само около 4 часа. В този режим консумацията на помпата ми излиза около 0,45 лв за месец. Панелът ми е на балкона, а не на покрива. Въпреки това панелът успява да сгорещи водата в бойлера. През зимата спирам крановете от слънчевия колектор и отварям крановете на парното към бойлера.

. . . Колкото до изпълнението на електрониката мога да потвърдя, че е елементарна и безотказна. Схемата тръгна веднага. Устройството включва помпата, когато температурата на панела превиши температурата на бойлера. Релето пуска с контактите си помпата и индикацията. С бутона В се включва помпата принудително (оставил съм го от времето на настройките). Много е важно мястото на разполагане на датчиците. Трябва да са еднакви. За датчици съм използвал термисторите на повредено компютърно дъно. На някои платки ги има по два – под процесора и някъде на другия край на платката. Това са единствените дребни компоненти със светло син или зелен цвят. Обикновено ги означават с ТН. Датчика в панела трябва да е разположен на изхода на тръбата. Трябва да е на сянка, за да не лъже. Термодатчика на бойлера съм разположил по средата. Пробих кожуха на бойлера и вкарах датчика до тялото на бойлера. Дължината на проводниците до платката не оказва никакво влияние. За кутия съм използвал устройство на СОД TeleTek CA02 – метална кутия, има си отваряем капак, платката е със захранването. Направих малки корекции по платката и тръгна веднага. Малкото реле от платката НЕ става за тази цел. Трябва да се смени с по-мощно. Жълтият светодиод индицира включено устройство, а зеленият и синият показват включена помпа.

Слънцето ни дава достатъчно и трябва да му благодарим!

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional