Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Синя жлъчка (Cichorium Intybus). . . Други имена на билката са – цикория, бърдоква, гвачка, дива радикя, дъвка, жилаво цвете, злъчка, свинок.
. . . Описание. Многогодишно тревисто растение с месест вретеновиден корен. Стъблата са ръбести, изправени, 30–120 см високи. Обвивката на цветните кошнички е от два кръга листчета. Всички цветове са езичести, светлосини, рядко бели или розови. Плодът е с 5 неясни ребра и коронка от 1–2 реда къси люспици. Всички части на растението са с млечен сок. Цъфти от юни до октомври. Употребява се и външно при кожни пъпки, циреи и др. От корените на цикорията се приготвя заместител на кафето „Инка“.
. . . Разпространение. Расте по сухи тревисти места, край пътища и изкопи, като плевел из окопните култури и стърнищата и като бурен по рудерализирани места из цялата страна.
. . . Употребяема част. Използуват се стръковете (Herba Cichorii) и корените (Radix Cichorii), извадени през есента.
. . . Химичен състав. В корените се съдържат 40-50% инулин, гликозидът интибин и др. В млечния сок се съдържат горчивите сесквитерпенови лактони лактуцин и лакукопикрин, а също и тараксастерол. В цветовете се съдържа кумариновият гликозид циконирин, който при хидролиза се разцепва на ескулегин и глюкоза.
. . . Действие. Тонизиращо храносмилателната система, апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, слабително. Има известно диуретично действие.
. . . Приложение. Дрогата се използува, както другите съдържащи горчиви съставки растения, за стимулиране на храносмилането — засилване на секрецията на жлъчка, стомашен и чревен сок, за активиране перисталтиката на червата. Билката у нас най-често се прилага под формата на чай като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехуp, лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, за стимулиране обмяната на веществата и др.

Видове приложения и рецепти за синята жлъчка
(Cichorium Intybus)

  • Запарка за чай: 2 чаени лъжички стрита билка се залива с 250 см³ вряща вода. Запарката се изпива за 1 ден (стимулира жлъчната секреция). От корените също може да се направи запарка, която има очистително действие.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional