Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

RJ-45 куплунг с вградени балун трансформаторишшшСтава въпрос за различни видове мрежови карти, вградени мрежови адаптери по дънните платки, на лаптопите, суичовете, рутерите, хъбовете, безжичните клиентски устройства (wireless adapters, access points, wireless routers и т. н.) Първо за работоспособността им се съди за това дали имат връзка с насрещното устройство. Трябва да светне индикаторът за връзка Link. При повечето случаи това не се случва. И вместо да си губи времето да търси причината техникът или търговецът го обявява за гръмнало и го заменя с ново.
Мрежова карта с външен балун трансформаторшшшОпитах се да открия истинската причина за такива повреди. Нещата се оказаха пределно прости. Разработчиците са реализирали на практика система от защити на цялото устройство. Ако съумеете да откриете „сработилия бушон“ вие ще можете да възстановите работоспособността на устройството. На практика това означава (в много от случаите) смяна на един или два резистора. Запознатите с тази материя много добре проумяват какво означава да ти сменят цялото дъно на лаптопа вместо да ти сменят два резистора!
Електрическа схема на мрежов интерфейс със RJ-45шшшРаботата е следната. Всички съвременни мрежови устройства са предназначени да работят по UTP кабел, който е с 8 жила с някаква дължина до около 100-тина метра. Натрупватнето на статични заряди в атмосферата често се индуктира в този кабел и прегарят резисторите. Подмяната на такъв прекъснал резистор почти винаги ви гарантира възвръщане на работоспособността на устройството. В по-старите устройства тези трансформатори и резистори бяха монтирани като отделни устройства (снимката на зелен фон). При съвременните устройства производителите започнаха да интегрират RJ-45 куплунга с тези разделителни трансформатори и защитни резистори в един корпус с куплунга (снимката на червен фон). Четирите балун трансформатора са много малки, с по няколко навивки и се намират на гърба на малката платка. (Затова си позволявам да режа мрежовите кабели дори да са включени в мрежовата карта от едната страна.) Заляти са със смола и практически са неразглобяеми. Най-накрая като разгледате внимателно схемата, която съм свалил от АР AirLive, ще разберете за какво става дума. Работата по ремонта може да се сведе само до подмяна на този куплунг с интегрирани функции.
шшшОстава да ви пожелая успех и сте готови!

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional