Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Адаптер за захранванеКак да ремонтираме зарядното устройство

шшшКакто си е работил изведнъж адаптерът се оказва повреден. Нито е гръмнал, нито мирише на прегорял лак, нито е падал, нито е счупен… Просто не работи. Нещата се усложняват, ако буксата е много специална, не се намира лесно и евросъюзът още не е регламентирал универсални зарядни устройства за всички производители.
шшшИма много причини едно зарядно да не работи. Ако погледнете кабела с буксата може да Ви направят впечатление оголени цветни проводници показали се от шлауха от двете страни на кабела. Това се получава при често издърпване на кабела. Много е вероятно вече да има скъсан кабел към устройството и поради тази причина то да не проявява признаци на живот. Ремонтът е безкрайно прост – намирате си един поялник, махате скъсаната част и запоявате кабела на мястото му отново.
шшшДруга причина да не работи трансформаторен адаптер е скрита в самия трансформатор. Много често можете да измерите прекъсване на първичната намотка на трансформаторния адаптер. Оказа се, че не винаги това е вярно. Съгласно съвременните изисквания за безопасност в тези маломощни трансформатори се вграждат термопредпазители. На тях е указано на каква температура на предпазват трансформатора. Ако се премине тази гранична стойност този предпазител прекъсва първичната намотка на трансформатора и предпазва устройството от подпалване.Термопредпазител
шшшВашата задача в този случай е изключително внимателно да отворите пластмасовата кутия на адаптера, още по-внимателно да развиете жълтата (може да е с друг цвят) лепенка на трасформатора и да откриете този термопредпазител. Под тази лентичка са разположени и краищата на първичната намотка на трафа, които са много тънки и скъсването им просто няма да го усетите. Когато измерите термопредпазителя ще разберете причината за повредата. И тъй като термопредпазителят се включва последователно във веригата на първичната намотка, ако той е прекъснал, адаптера няма да работи. Запойте двата извода на термопредпазителя накъсо и трябва отново да измерите стойността на първичната намотка с оммер. Обикновено това е достатъчно и адаптерът ще Ви бъде отново полезен. Ако, обаче, липсва импеданс на първичната намотка, то трафа наистина се е повредил и по-нататъшния му ремонт на този етап е нецелесъобразно.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional