Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Повредените резисторни матрици на GFMX440. . . Видеокартата формираше видеосигнал, но още на началния текстов екран се виждаха променени символи. В графичен режим се появяваха гъсто разположени хоризонтални или вертикални линийки. Установих, че шест резисторни матрици от по 15 ома, които се намират на обратната страна на платката и съм маркирал със златен флумастер, бяха с променени стойности. Промяната варираше от 30 до 130 ома. Мерят се лесно, понеже са свързани последователно на сигналните шини. Подмених повредените със здрави и картата тръгна веднага.
. . . Естествено, има и подробности при монтажа. Много трудно се забелязват некачествените спойки. Затова се ориентирах като с опипвах с пръст леко новите матрици. Там където има некачествен контакт, допирайки с пръст създавам някаква проводимост и ивичките изчезват. Запомням мястото и с лупа установявам „висящия“ извод на матрицата. Поиграх си малко, но си струваше заради тръпката.Резисторна матрица
. . . Можете да приложите и един хитър номер, ако не искате да се занимавате много-много с финната работа по подмяната на матрици. От практиката си установих, че матриците не променят стойността на резистивния си слой. Промяната става в качеството на границата между самия резистивен слой и площадката на изводната част. Ако размачкате малко с острото пипало на прибора точно тази гранична зона резисторът може да се оправи. Досега тази технология ми служи безотказно. Опитайте и Вие, може пък и да Ви хареса.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional