Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Защо дрелката изведнъж спря

Четкодържател с износена четка и сработила защиташшшКакто си работи изведнъж дрелката спира да се върти. Колкото и да намествате щепсела, да разбутвате контакта, да кривите ключа за включване тя не мръдва. Знаете, че има много причини дрелката да спре изведнъж. Не знаех, даже не бях чувал за една друга причина, която се крие в четките. И то не в двете, а само в едната.
шшшКогато четките на такъв електрически двигател си наработят часовете и намалее линейната им дължине, те започват да се изкривяват в металното си легло и в един момент могат да направят много голяма поразия, ако не се сменят навреме. Конструкторите са се погрижили по един много елегантен начин да не допуснат ротора и статора да дефектират. Сложили са в едната четка едно пластмасово цилиндърче с пружинка, което при достигане на една минимална дължина на четката изхвръква и раздалечава четката от колектора на ротора. Тогава дрелката спира и чака да бъдат сменени четките с нови.
шшш
На снимката съм показал една точно такава сработила защита от износване четка, на която пласмасовото стебло се е показало и е прекъснало електрическия контакт на четката с колектора на ротора.

 

 

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional