Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината
Ръчно зареждане на проблемни акумулаторни секции в батерия на лаптоп

Ръчно зареждане на проблемни акумулаторни секции в батерия на лаптоп

И при тези батерии решенията са точно толкова, колкото и проблемите.

Тези комплекти се състоят от 3 или 4 групи акумулатори и една платка за управление. Тя контролира заряд, разряд и евентуално комуникация и индикация на батерията. Когато установите дефектирал елемент от тези акумулатори, с доста усилия можете да го замените. В случая опитах нещо друго.

Експериментирах с една батерия за Dell D630. Батерията се зареждаше само до 66%. Разрежда се нормално и при заряд спира на същите 66%. Разглобих я с големи усилия и установих нееднакво напрежение на трите групи от акумулатори. Дозаредих и трите групи поотделно с едно зарядно устройство за Li-Ion акумулатори тип 18650. Естествено трябва много да се внимава с поляритета на елементите и търпеливо да се изчака. Светодиодната индикация на батерията продължаваше да показва непълно зареждане, а Power meter в Windows настояваше на нейните 66%.

Промяната дойде след включване на захранващия адаптер. И светодиодната индикация на батерията и Power meter  показваха вече 100%. Оставих лаптопа да работи на батерия, за да я разредя и установя дали ще се зареди напълно или пак ще запъне на 66%. След като разряда достигна 33% за 3 часа спокойна работа включих адаптера и след час и нещо батерията беше на 100%.

Най-вероятно контролерът на батерията зарежда трите секции по един и същ начин и не толерира по-различното поведение на „по-мързеливите“ части от акумулаторните секции.

 

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional