Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Как се справям с разпечатките от питите

Съдържат възможно най-чистия восък и известно количество мед. Идеята ми е двата компонента да се разделят лесно. За целта използвам восъкотопилката, някакво старо алуминиево тиганче и дебело алуминиево фолио. Слагам всичките разпечатки в топилката. Сложил съм и тръбичка в единия край и когато всичко се втечни го изливам във формата. Оставям го някъде да изстине. След което отливката с фолиото се вади много лесно от тиганчето. А отливката се отделя още по-лесно от фолиото. Под съвършено чистият восък, обаче, има голямо количество мед, който трябва да се махне.

Намерих едно елегантно решение за такова почистване. Фолиото с отливката восък и мед, и ги слагам в кошер, в корпуса на който съм освободил малко пространство. Пчелите с охота почистват идеално восъка и фолиото. Така процедирам и с приборите за разпечатване и със съдовете, които използвам при разпечатването на питите. Вместо да ги мия, оставям това удоволствие на пчелите САМО в кошера. Оставянето на восък и мед на открито при липса на паша е  предпоставка за бой между семействата.

Восъкотопилката изработих буквално за час. Взех един стар надрамъчен капак. Изрязах му едно стъкло, направих няколко ограничителни ламаринки, които да го фиксират в определена позиция. Вътрешността облепих с калайдисана тънка ламарина. Ъглите покрих с полиуретан. Става и силикон. Пробих една дупка в единия край и сложих една къса тръбичка Ф10. Една стара решетка от фурна върши задоволителна работа при отсяването на боклуците. Когато всичко се стопи добре накланям топилката на страната с тръбичката, така, че стопената маса да изтече във формата.

Измислих как да си направя ментов мед. Уникален е, много ми допадна, приятелите ми също го предпочитат вече. Буквално стана атракция! Купих си 20 ml ментолово масло. Когато центрофугирам питите с мед, капвам по 1 – 2  капки по стената на центрофугата. По този начин маслото равномерно се смесва с меда.

Отскоро започнах да съхранявам меда в 10-литрови туби от минерална вода. Те изолират идеално меда от външната влага. Прозрачността им дава незабавна визия за качеството и вида на меда. Разлива се много лесно в буркани. Мият се лесно и не ръждясват. Когато меда кристализира в тубата като го подържа на слънце, пообърна го няколко пъти и той вече е готов за разливане в буркани.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional