Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Как да съхраним прясното грозде през цялата година. Определено е много трудна задача. Тайната е невероятно проста и недостижима за почти всички. На лозето трябва да му се пее, за да се насища с допълнителна енергия. Каквото и да правим по лозата, трябва да й пеем. А правенето изобщо не е малко: трябва да се реже, да се пръска, есенно риголване, подхранване, пролетно копане, пръскане на няколко пъти със син камък, колтучене, привързване, редовно поливане и най-много песни да му изпеете на гроздобер. Така ни учат мъдрите хора.

Най-вероятно няма да искате по този начин да имате целогодишно прясно грозде. Така си и знаех и затова споделям моята алтернатива. Идеята е проста. Изцеждате гроздовия сок и в малки бутилки го слагате в хладилника или фризера. Правя го от известно време и това ми допада особено. Когато и да се наложи да го извадя оттам той винаги е пресен.

Ако можете да сравните дъвкането на гроздовите зърна с изцедения сок, незабавно ще откриете важната разлика. Няма люспи, няма семки. И е лесно да се направи.

Ако си имате грозде – просто започвайте. Ако пък имате право на избор Ви препоръчвам по-воднисти десертни сортове. Онези с по-гъста консистенция няма да допаднат на машинката за мелене. Естествено за предпочитане е силният аромат, а не високата захарност. Подготвяте си празни половинлитрови бутилки от минерална вода. Измивате гроздето. Слагате на машинката за мелене приставките за домати. Роните измитите зърна от чепката и ги слагате в бункера на мелачката. Малките дръжчици на зърната са допустими. Те излизат заедно с люспите и семките. С по-дебелите чепки, както и вдървените неузрели зрънца, които се чуват като камъчки, мелачката силно ще се затрудни. Горещо Ви съветвам да се стараете да НЕ ги допускате до червяка. Ако, все пак усетите, че двигателят започва силно да се тормози и намалява обороти незабавно го спрете. Отделете малко време да отворите спиралния конус и да освободите задръстването. Ако го претоварите, много е вероятно една пластмасова втулка да превърти в метален глух шестогран и малко да си усложните живота. (Което се случи точно на мен…)

Ето една прекрасна идея като подарък. Надявам се като отпиете глътка от това вълшебство, да се сетите за мен.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional