Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Разсад от домати, защитен в пластмасова туба от минерална вода.Спасяване на доматения разсад

Всичко е ясно от снимката и с кратки слова. Поповото прасе унищожава коренчетата на разсада, а нашата работа е да го храним като слагаме нов разсад. Всичко това ми омръзна и реших да разделя нещата. Поповото прасе да яде каквото иска и да няма досег да моите доматки.

Латинското му наименование е Gryllotalpa gryllotalpa. След оплождане женската снася до 700 яйца в една от галериите си и добавя растителна маса за малките, когато се излюпят. Мъжките могат да летят на къси разстояния.

Борбата с този вредител се оказа нелесна. В миналото са гонили насекомото със сапунената вода, която остава след изпирането на дрехи. От съвременните химикали го мореше Мезурол шнекенкорн, но той е бил спрян от внос. Друг препарат е Вениш, за който не мога да твърдя, че е ефективен. Другите способи нещо не ми допаднаха – и капани слагах, и бира им наливах, и дупките им пълних с вода, и прекопавах лехите, за да ги откривам.

Вместо да продължавам безсмислената борба с поповото прасе, реших да постъпя по този начин.

Предимства:

  • поповото прасе е изолирано от разсада на доматите.
  • поливането е в микроколичества и само за разсада.
  • торенето обхваща само растението в тубата.
  • при нарастване на стеблото мога да запълня с пръст тубата догоре, за да се увеличи кореновата система.
  • подготовката на разсада може да стане направо в тубите.

Недостатъци:

  • пръскането с химикали до известна степен ме притеснява. Вероятно ще се наложи да направя нещо, за да не допусна попадането на химикали в тубата.Капан в почвата за попово прасе

Капан за поповото прасе

Паралелно с грижата за разсада трябва да се предприемат мерки за намаляване на популацията на поповото прасе. От всички хитрини съм си харесал дълбоките капани. Идеята е следната: в района на популацията се изкопава цилиндрична дупка в почвата от около 30-40 см, на дъното на която се поставя празна кофичка от мляко. Поповото прасе, копаейки, минава през стената на дупката и пада в кофичката. Понякога те излизат на повърхността на почвата и минавайки покрай такъв капан могат да паднат вътре. Според мен този метод има изключителна ефективност. Намирал съм по 2, по 3 възрастни екземпляра паднали в една кофичка. Събирам ги и ги давам ги на приятели рибари.

Хваната ипопови прасета за един денДупката я изкопавам с малка лопатка. Формовам я със стъклена бутилка от вино, като овалвам бутилката по стената на кладенчето, за да не се свлича в последствие. Диаметърът на бутилката е добре да  е съобразен с размера на кофичката. След време, когато стените се поразвалят, навлажнявам ги и отново с бутилката и ги изправям.

Разположението на тези капани трябва да се обмисли в дългосрочен план. От една страна трябва да са в района с най-изявена популация на прасето. От друга не бива да пречи на работата покрай доматите – поливане, пръскане, бране и т. н.

 

 

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional