Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Подбел, марта (Tussilago farfara). . . Когато по поляните и склоновете няма още никаква пролетна зеленинка, а окото едва забелязва плахото набъбване на върбовите котенца, подбелът пръв показва жълтите си чашки. По влажни почви, оголени откоси, чакълести канавки, целини и сипеи се срещат цели покривки с цветчета от подбел, които се показват от земята много преди листата. Пчелите и насекомите получават от тях първата си храна. Подбелът вирее само върху глинеста почва, той е, така да се каже, показателят за глинести почви. Това са първите цветове, които можем да си съберем за зимния ни запас. Благодарение на храчкоотделящите им и противовъзпалителни качества можем да ги използуваме с огромен успех при бронхит, ларингит и фарингит, бронхиална астма и плеврит, та даже и при начална белодробна туберкулоза. При продължителна уморителна кашлица и мъчителна пресипналост трябва често пъти през деня да се пие много горещ чай от подбел с разбъркан мед в него.
. . . В края на май, когато отгоре зелените, а пък отдолу сребърнобели, грубите листа се покажат, ние ги използуваме заради съдържанието им на витамин С, за зеленина в супите и като пролетни салати. Тъй като листата съдържат повече витамини от цветовете, те се събират и за да се приготви от тях и цветовете смес за чай.
. . . Единодушна е възхвалата на подбела – като се започне от природолечителите на древността, та чак до пастор Кнайп. Измити и смачкани и наложени като каша върху гърдите, пресните листа помагат при всяко тежко белодробно заболяване, при червен вятър и при увреждания на тъканта със синьо-червени подутини, та даже и при възпаления на слузната торбичка. Въздействието на тези компреси с каша е смайващо. При скрофулни рани се правят компреси със силен екстракт от листа на подбел. При хроничен бронхит, съпроводен с пристъпи и давещ задух, трябва много пъти на ден да се вдишва парата от подбел – както от цветовете, така и от листата му. За много кратко време настъпва голямо облекчение. Подпухнали стъпала трябва често пъти да се киснат в екстракт от листа на подбел.
. . . Много ефикасен при белодробни заболявания и бронхит се оказва сиропът от листата на подбела. В пръстена тенджера или стъкленица за туршия се редуват ред листа, ред натурална захар, докато съдът се запълни, след което той се покрива и добре завързва с два-три пласта дебел пергамент или целофан и се слага в една дупка в градината на тихо място. Върху него се слага дъска и се зарива с пръст. Равномерната топлина предизвиква ферментационен процес. След осем седмици тенджерата или стъкленицата се изравя и произведеният от подбел сироп се кипва един-два пъти. След като изстине, той се сипва в малки шишенца с широко гърло. Този сироп е най-добрата ни защита през зимния грипен период. Взима се на чаени лъжички.
. . . При астматични и бронхиални заболявания и увреждания при пушачите две-три чаени лъжички прясно изстискан сок от листата на подбела в чашата с месния бульон или топлото мляко вършат чудесна работа през пролетта.
. . . При възпаление на вените може да се приготви една мехлемоподобна кашичка от пресни, счукани листа и прясна сметана, която се слага на възпалените места и след това леко се омотава с кърпа. Капнат в ухото, прясно изцеденият сок от листата на подбела помага при ушни болки.
. . . Ако искате чай за кашлица, който да отделя храчките, тогава смесете в равни части цветове и листа от подбел, цветове от лопен, медуница и листа от остролист жиловлек. От тази билкова смес вземете две чаени лъжички и ги попарете с 1 /4 литър вода. Чаят се подслажда с мед и всеки ден от него се пият на глътки по три топли чаши.

Видове приложения и рецепти за подбела (Tussilago farfara)

  • Приготвяне на чай: Една препълнена чаена лъжичка се попарва с 1/4 литър завряла вода и се оставя малко да покисне.
  • Компрес: Пресни листа се стриват на каша и се налагат.
  • Инхалации: Препълнена супена лъжица цветове и листа се попарва и с кърпа върху главата се вдишват парите. Това се повтаря неколкократно на ден.
  • Баня на ходилата: Две препълнени шепи с листа от подбел се попарват в съответното количество вода, оставят се малко да се изцеждат. В тази вода след това 20 минути се киснат ходилата.
  • Пресен сок: Прясно измити листа се изстискват в сокоизстисквачка.
  • Сироп и смесен чай: Против кашлица и пресипналост: виж съответните места в текста.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional