Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Радиатор на лаптопшшшС навлизането на миниатюризацията на съставните компоненти в лаптопите, компютърната индустрия впряга знанията от всички науки за да постигнат целта. И обикновените радиатори вече не изглеждат както преди. И не работят както преди. Този радиатор от снимката е повреден. Колкото и невероятно да звучи това на запознатите с електрониката.
шшшТова е и причината един лаптоп да не може да работи нормално. Ефектът е следният: машината се пуска нормално, работи известно време и сам се изключва. През отворите за охлаждане може да се усети само студен въздух.
шшшКогато замених този радиатор с нов и нещата се оправиха. Къде е бил проблемът? Работещият радиатор разнася температурата равномерно навсякъде. Дефектиралият радиатор прегрява в областта около процесора и бавно топлината „пълзи“ към пластините пред вентилатора. Скоростта на отвеждане на топлината му, обаче е твърде малка и когато температурата достигне критичната точка процесорът принудително си изключва машината.
шшшВ медната тръбичка, когато я отворих, видях медни нишки. Нищо не потече оттам, въпреки, че трябваше да има някакъв реагент, който да разнася температурата към охлаждащите пластини пред вентилатора. Явно, реагентът бавно е изтекъл през някаква микроскопична дупчица. Това се потвърждава и от притежателите на лаптопа, които са категорични, че времето на работа на машината до самоволното й изключване все повече е скъсявало. Най-вероятно реагентът в тази медна тръбичка има ниска температура на кипене, като по този начин разнася топлината с помоща на медните нишки. Когато кондензират парите му в областта на пластините, те отдават и енергията и вентилаторът я „изхвърля“ навън.
шшшПодмених радиатора с тръбичката с друг и нещата се оправиха. От изхода на вентилатора вече струеше затоплен въздух, което я добър знак, че реагентът в тръбичката си върши добре работата. И най-важното: лаптопът спря да се изключва самоволно.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional