Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Плавун (Lycopodium clavatum) . . . На болни от подагра и ревматизъм, даже когато вече са се появили промени в ставните форми, при хроничен запек и хемороиди, се препоръчва най-горещо чай от плавун. Тези обаче, които страдат от разстройство, трябва много предпазливо да използуват чая, тъй като иначе могат да се появят спазми в червата. Плавунът не се вари, а само се попарва с вряла вода. Чаят намира приложение и при всички заболявания на пикочните и полови органи, при болки и втвърдявания на тестикулите, при пясък в бъбреците и бъбречни колики. Плавунът е незаменим при възпаления на черния дроб, при болестотворни вегетации на съединителната тъкан на черния дроб даже те вече да имат злокачествен характер. Той много помага на лекуващите се да възвърнат бързо цялата си сила.
. . . Народът го нарича още магьоснически знак, подагричен мъх, пикочогонна билка, самодивка, противоспазматична билка и змийски мъх. Мъховидното, винаги зелено растение се разстила по горската земя в един до два метра дълги ластари с фини, тънки коренчета. От ластарите израстват от седем до десет сантиметра дълги, много меки на пипане, разклонени стъбълца. Четиригодишното растение развива през лятото жълтеникави кочани, които съдържат цветен прашец, наричан още плавунно брашно. Това брашно се използува хомеопатично при ожулване на кожата.
. . . Плавунът е съдържащо радий лечебно растение и по своите силно разклонени, въжеобразни ластари и по жълтия цветен прашец на кочаните си той се различава лесно от останалите видове мъх. Той расте само по северните страни на високостеблените гори и горските окрайнини на височина над 600 метра. След изсичания (оголени места в гората) растението пожълтява и накрая изчезва напълно, тъй като при непосредствено влияние на слънцето то губи жизнеспособността си. В Австрия и Германия плавунът е под строга защита на природата. Поради това търговията на едро с билки се снабдява с него от северни страни, което гарантира доброто качество.
. . . Мъжът на моя позната възрастна жена страдал дълги години от силен нощен задух, който лекували като сърдечна астма. Той се чувствувал все по-зле, докато един ден се обърнал отново към лекаря. „Ако не спрете незабавно да работите, след осем дни ще бъдете на оня свят!“ – казал той и разпоредил влизането му в болницата в Грискирхен. От жена му научих, че има втвърдяване на черния дроб (цироза на черния дроб) последен стадий. Нощният задух върви ръка за ръка с чернодробната цироза. След извество време мъжът бе изписан от болницата като обречен. Следвайки съвета ми жената си набави плавун, който много бързо помогна. Не смятате ли и вие, че е чудо, като ви казвам, че след първата чаша от плавун на мъжа изчезна ужасният нощен задух, който от години го мъчеше. Ако измежду вашите познати има някой болен от чернодробна цироза, даже и да е вече безнадежден, вдъхнете смелост на този човек и го насочете към нашия, съдържащ радий, толкова важен в природолечението, плавун. Дори на хора, страдащи от злокачествени чернодробни заболявания, може с помощта на плавуна да се дари отново живот.
. . . По време на учебен излет в гората, който предприех с една малка група в Горна Австрия, насочих вниманието на съпровождащия ме ботаник д-р Бруно Вайнмайстер върху лековития плавун по отношение на чернодробната цироза и рака на черния дроб. В отговор на това той ми разказа следната случка. Като млад студент той тръгнал на излет в планината с няколко приятели. По пътя към хижата той намерил сред клека един ластар от плавун и закачливо го омотал около шапката си. По-късно един от неговите другари получил в хижата схващане в стъпалото и то такова, че от коленната става надолу кракът бил изкривен. Напразно се опитвали да му помогнат. Хижарят донесъл медицински спирт, масажирали го с него, но без успех. Следвайки някакво внушение, младият Вайнмайстер свалил от шапката си ластара от плавун и с него омотал схванатото стъпало отдолу нагоре. На момента то се върнало на правилното положение. Той си помислил, че това е случайност. Схващането може би е щяло да мине и без плавуна. На връщане той набрал шепа плавун за хазайката си, която често страдала от гърчове в прасците. Така той донесъл на жената незабавно спасение от нейните спазми. След години д-р Вайнмайстер разказал случилото се на един лекар-специалист. От него той научил, че при плавуна се касае за съдържащо радий растение. О ттогава насам с напълнени с плавун възглавнички са могли да бъдат излекувани спазми в стъпалата и прасците у много хора.
. . . Една позната бе откарана в болницата, тъй като вече не можеше да уринира. Мишниците бяха силно подпухнали. Когато излезе от болницата, всичко си беше по старому. За щастие в момента имах вкъщи плавун. Понеже 86-годишната ми тогава свекърва страдаше в това време от спазми в прасците. Предположението ми че при моята позната става въпрос за спазъм в пикочния мехур, се потвърди, когато сложих торбичка с изсушен плавун в областта на мехура и вследствие на това след две минути тя отново можеше да уринира нормално. Тази торбичка с плавун тя носи още няколко дена върху пикочния си мехур. Насъбралата се вода в мишниците изчезна постепенно.
. . . Аз самата страдах години наред от високо кръвно налягане. Най-често то се явява вследствие на свръхфункциониране на бъбреците. И така аз си сложих за през нощта напълнена с плавун торбичка върху бъбречната област. На следващия ден кръвното ми налягане бе спаднало от 200 на 165. Оттогава от време на време си слагам торбичка с пресен плавун върху бъбреците.
. . . При спазми в прасците плавунът се слага в кърпа и с нея се увиват прасците. От него обаче могат да се правят и бани на стъпалата, а при спазми в пикочния мехур и бани на половината тяло (виж в „Обща част“ и „Бани на половината тяло“ ).
. . . След наранявания през война или при злополука често остават белези, които предизвикват гърчове. Един инвалид от войната имаше на гърба белег, колкото цяла ръка. Този белег непрекъснато предизвиквал болезнени гърчове, които водели до избиване на пот по цялото тяло. Болките се проточвали до главата. След 30-годишно мъченичество можах да избавя този човек от страданията му с помощта на възглавнички и бани с плавун.
. . . Брашното от плавун (в някои аптеки може да се получи и като пори от плавун) помага при тежко болни с открити места и за много кратко време раните се затварят. Брашното от плавун се поръсва равномерно и внимателно върху отворените рани. Най-често още след първата употреба настъпва чувствително облекчение.
. . . Когато човек е така дълбоко свързан с лечебните билки като мен и чрез тях постига все повече, граничещи с чудесата успехи, трябва да има предвид, че Създателят на Вселената разстила всичко това в краката ни. За жалост много хора го прескачат, без да му обръщат внимание и не усещат всемогъществото на небето.

Видове приложения и рецепти за плавуна (Lycopodium clavatum)

  • Приготвяне на чай: Една равна чаена лъжичка плавун се попарва с 1/4 литър вряла вода и се оставя малко да покисне. На ден се пие само една чаша на глътки и то сутрин, на гладно, половин час преди закуска. При чернодробна цироза и злокачествено чернодробно заболяване се пият две чаши на ден.
  • Възглавнички с плавун: Изсушен плавун (в зависимост от големината на схванатото място се взимат 100 г, 200 г или 300 г) се напълва във възглавничка, която се поставя през нощта върху болезнените спазматични места. Тази възглавничка запазва действието си до една година.
  • Баня на половината тяло: Виж „Баня на половината тяло“ в „Обща част“
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional