Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

L-профил налепен на стената с коминаЗащо трябва да почерпим съседа?

Идеята е безкрайно проста – да задържим топлината от печката на съседа под нас вкъщи, вместо да отоплява облаците. В много случаи установяваме, че отоплителните печки на живущите под нас отделят много топлина, която през коминните тела излита безвъзвратно в небето. Няма нищо лошо в това да я задържим у дома. Просто трябва да се направи нещо като радиатор, който да разсейва в нашето помещение топлината от нагретите коминни тела, минаващи през дома ни.

Изпълнението е повече от просто. Нужно е да направим нещо с което да увеличим площа, която да топлоотдава в нашата територия. Избрах един елегантен и прост вариант. Закупих си няколко метра алуминизиран L-профил, който използват за окачени тавани, например. Нарязах го на няколко парчета с ножица за ламарина. Дължината на парчетата се избират просто. Съобразявате се колко е широчината на нагряваното коминно тяло и си определяте наклон. Можете предварително да си маркирате с молив местата на разполагане, за да има все пак някаква естетика. Залепването направих със строителен силикон. Наложи ми се малко да придържам парчетата докато залепнат, затова си мисля, че това не бе най-удачното решение. От друга страна силиконът има някаква топлопроводимост, която е по-голяма от тази на въздуха. Сигурен съм, че има и друг по-добър начин да се подобри контактното съпротивление между парчето профил и стената. Това, обаче, ще го оставя на вас и после да споделите опита си.

И след като всичко изсъхне и пуснете печките, можете да поканите съседа и да пиете по една ракийка, за да споделите удовлетворението си от добрата идея.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional