Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris). . . Чаят от овчарска торбичка – по две-три чаши на ден, се прилага с голям успех при всички видове кървения, като например от носа, стомаха, червата и при нередни кръвотечения от матката. При кървящи рани при които кръвта не може да се спре, отварата от овчарска торбичка действува поразително добре.
. . . При силни менструални кръвотечения, осем до десет дни преди настъпване на периода, се започва да се пие всеки ден по две чаши запарен чай, като на една чаша се взима една препълнена чаена лъжичка овчарска торбичка. Този чай помага и за регулиране на мензиса през пубертета. През климактериума всяка жена би трябвало да изпива в продължение на четири седмици по две чаши чай на ден, три седмици да прави пауза и след това цикълът да се повтори отново.
. . . Това, срещащо се навсякъде по пътища, поляни, целини, канавки, откоси, полета и в зеленчукови градини, висококачествено лечебно растение, се смята най-често за досаден плевел. Едва се изсипе нещо върху някой хълм, особено при строеж на къща, и вече, за няма и нощ, овчарската торбичка пониква. Народът я знае като кръвоспираща билка, гъшарка, бабини гниди или старчец. Неравномерно назъбените листа образуват розетка, подобно на радиката. Стъблото достига 40 см височина. Време на цъфтеж: от март до ноември. Дребните, мръснобели цветчета образуват сенников грозд, който се проточва в дълга плодна чепка. По тънките дръжки пък висят малките сърцевидни шушулки, които на пипане са като кожа. Кокошките имат особено предпочитание към сърцевидните торбички. Щом снегът почне да се топи и природата се избави от мраза, нашата овчарска торбичка се показва отново – свежа и зелена.
. . . При кървящи хемороиди се правят малки клизми на червата, бани на половината тяло или промивки с хладка отвара от овчарска торбичка. Майки, на които по време на кърменето се подуват гърдите, трябва да си запарят в една цедка прясна овчарска торбичка и увита в кърпа, както е топла, да си я наложат.
. . . При кървения на бъбреците се препоръчва най-горещо всеки ден да се пият по две чаши чай – смес от овчарска торбичка и хвощ в равни количества.
. . . Нашата овчарска торбичка обаче, подобно на имела, е и регулиращо кръвообращението растение и се препоръчва особено както при твърде високо, така и при твърде ниско кръвно налягане. За разлика от имела, който се слага да пренощува в студена вода, този чай се запарва. На ден се пият по две чаши, като пиенето се преустановява с нормализиране на кръвното. Както имела, така и овчарската торбичка действува лековито при кървения на матката. И в този случай чаят се пие само известен период от време.
. . . Това ценно лечебно растение е особено важен помощник при всички външни мускулни заболявания. Странно, че почти в нито една билкарска книга от наши дни не се среща нищо за това. Преди няколко години един възрастен господин ми подари чудно хубава, стара билкарска книга с неповторими гравюри и рисунки. Но както обикновено става, когато човек от ранни зори до късна вечер е ангажиран, аз само веднъж успях да прелистя книгата. Един ден към полунощ се стреснах на сън и се събудих: имах усещането, че някой ме хваща за раменете и нежно ме раздрусва. Изведнъж ми дойде на ум: „От половин година имаш билкарската книга и нито веднъж не се зае по-обстойно с нея!“ Доста бодро станах от леглото, взех книгата и се настаних с нея удобно в хола. Отворих я и веднага ми се набиха в очите няколко реда: „Когато при атрофия на ставите или мускулите нищо друго вече не помага, направи следното: овчарска торбичка, нарязана на дребно, се слага да престои десет дни до печката или на слънце в житна ракия и с това няколко пъти на ден се правят разтривки, а пък вътрешно се пият по четири чаши чай от цариче„. Сякаш само това ми трябваше – да прочета тези няколко реда (в онзи момент въобще не го осъзнах), затворих книгата, сложих я на мястото, легнах си обратно в леглото и малко след това отново заспах. След няколко дни ми се обадиха по телефона от Виена: „Можете ли да ми помогнете? Аз съм на 52 години, по професия съм медицинска сестра и от две години съм пенсионирана по болест. Поради атрофия на мускулите съм напълно безпомощна!“ След като препоръчах горната рецепта и след три седмици тя дойде при мен в Грискирхен оздравяла, аз научих, че в деня, в който към среднощ се събудих, тя била на поклонение в Сан Дамиано, Италия, в чест на Божията майка. На връщане в автобуса един господин, виждайки безпомощността й, я насочил към мен. Известно време, по-късно тя вече беше така заякнала, че можеше отново да работи като медицинска сестра.
. . . Едно друго телефонно обаждане, този път от Щаир – Горна Австрия: „Аз съм на 62 години. Вследствие отпускане на сфинктера миналата година получих пролапс на червата и бях оперирана. Тази година през есента историята се повтори: денонощни нестихващи болки от пъпа към хълбоците, сякаш ме режеха с нож. Лекарите в болницата не се съгласиха с втора операция – не можело нищо повече да се направи.“ Помислих си веднага за божествената овчарска торбичка. Препоръчах по четири чаши чай от цариче, който вътрешно укрепва мускулатурата, а външно разтривки с тинктура от овчарска торбичка, от която се сипват и по десет капки в чая от царичето три пъти дневно. За преодоляване на първите десет дни, които са нужни за приготвянето на тинктурата от овчарска торбичка, препоръчах компреси от шведски билки. Изненадата ми беше неописуема, когато след известно време жената ми позвъни и каза, че болките изчезнали. Свличането на червата намаляло съвсем, сфинктерите отново функционирали нормално, а мъчителните болки в хълбоците изчезнали още на втория ден след започване на лечението. Тъй като на телефона бях страшно смаяна и не можах нищо да кажа, два дни след това жената дойде при мен, за да изрази лично радостта си. Може да се каже само едно нещо: Колко много помагат билките от аптеката на Господ! Кой върши такива чудеса? Това е единствено милостта на нашия Създател!
. . . Една жена от Долна Австрия, недалеч от Карлщайн, ми пише: „След един Ваш доклад Ви поисках съвет за свличане на слабините. То беше около 10 см дълго, три-четири см високо и широко. Преди да започна с употребата на овчарска торбичка, си налагах компреси от шведски билки. След това започнах да разтривам мястото с тинктура от овчарска торбичка и всеки ден в продължение на шест седмици да пия по четири чаши чай от цариче. Понеже като жена-селянка не можех да се щадя, тъй като се прибираше реколтата, при работа обувах стегнат корсаж. След 12-дневно лечение не остана и следа от свличането, но усещах още болки. След два месеца и те изчезнаха. Свличането на слабините си можах да излекувам и без операция.“
. . . Вътрешно четири чаши чай от цариче, а външно разтривка с тинктура от овчарска торбичка, помагат и при свличане на матката. (Разтриването трябва да се прави от влагалището в посока корема.) Искам особено да подчертая, че тази тинктура трябва да се приготви от прясна овчарска торбичка. Само пресните билки помагат бързо и сигурно при толкова тежки мускулни заболявания!

Видове приложения и рецепти за овчарската торбичка
(Capsella bursa-pastoris)

  • Приготвяне на чай: Една препълнена чаена лъжичка се попарва с 1/4 литър завряла вода и се оставя малко да покисне.
  • Бани на половината тяло: Виж „Бани на половината тяло“ в „Обща част“ .
  • Запарващ компрес: Две препълнени шепи с овчарска торбичка, по възможност прясна, се слагат в сито и се държат над водна пара. Задушената билка се слага в кърпа и се налага.
  • Тинктура от овчарска торбичка: Прясна овчарска торбичка – листа и дръжки, заедно с цветчета и торбички – се нарязва на дребно и се сипва, без да се тъпче, в бутилка до гърлото, залива се с 38 до 40%-ова житна или плодова ракия (да покрива билките) и се оставя 14 дни на слънце или топло място.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional