Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Невен (Calendula officinalis) . . . Мехлемът помага много бързо и при възпаление на вените, незаздравяващи язви на разширени вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне. Мехлемът, а и остатъците, останали от приготвянето му, се използуват при гръдни язви, даже когато те имат злокачествен характер (рак на гърдата).
. . . Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбички по краката. Много от изпратените ми писма потвърждават това и то при случаи, в които всички приложени преди това средства не са помогнали. При това заболяване може да се прилага успешно и отварата от пресен невен. Ако някакво гъбично заболяване е обхванало влагалищната област, тогава трябва да се правят промивки и бани на половината тяло. За една баня са нужни 50 г изсушен или четири препълнени шепи пресен невен.
. . . Невенът заема значително място сред родните билки. Народът го нарича още магдаленско цвете, дъждовно цвете и мъртвешко цвете. То се числи към онези растеня, които помагат при рак и ракоподобни язви. Среща се в много градини по селата, понякога и по сметища в диво състояние. То е известно и желано сред народа заради лечебната му сила и може да се види не само в градините, но и по нивите. Невенът достига от 30 до 60 см височина, цветовете му греят от жълто до оранжево-жълто, дръжките и листата му са сочни и лепкави на пипане. Има различни негови разновидности: с пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но в лечебната си сила те са равностойни. Ако след седем часа сутринта цветчетата са затворени, то значи, че още същия ден ще вали. Поради това в миналото невенът се е считал за дъждопоказател.
. . . В народната медицина растението се събира и прилага с цветовете, стъблата и листата. Те трябва обаче да се берат при силно слънце, тъй като тогава лечебната им сила е най-голяма. Човек може да си ги бере и до късна есен пресни от градината, стига обаче да не ги е хванала маната.
. . . Невенът наподобява много на арниката ни, но я превъзхожда по лечебна сила. Арниката например може да се прилага вътрешно само под лекарски контрол, тъй като при сърдечно болни чаят от нея може повече да навреди, отколкото да помогне, докато чаят от невен е безвреден. Като кръвопрочистващо растение то е най-добрият ни помощник при инфекциозна жълтеница. На ден една до две чаши чай от него вършат чудеса. Невенът действува прочистващо, стимулиращо циркулацията и заздравяващо раните.
. . . При едно мое посещение в Мюлфилтер стопанката на дома ми показа покритите си с разширени вени крака. Набрах от градината невен и приготвих мехлема. Остатъците наложих веднага върху прасците (остатъците могат да се използуват четири до пет пъти). След това тя всеки ден намазвала ленена кърпа с мехлема (слоят дебел, колкото тъпата страна на ножа) и с нея увивала прасците си. Ще се чудите, като ви кажа. че четири седмици по-късно, когато жената ми дойде на гости в Грискирхен, разширените вени бяха изчезнали. Краката имаха отново гладка, хубава кожа.
. . . Наред с мехлема човек трябва да си приготви и тинктура от невен (рецептата виж при „Видове приложения и рецепти“). Тази тинктура, разредена с преварена вода, е особено подходяща за компреси при рани, контузии, вътрешни кръвоизливи, разтегляне на мускули, та даже и при гнойни и ракоподобни язви, при отворени места вследствие на пролежки, при отоци и нарастъци на тялото. Д-р Боон счита невена за най-важното лечебно средство при ракови заболявания, когато вече не може да се направи операция и препоръчва да се пие чай от невен продължителен период от време. Прясно изцеденият сок от невен може да се прилага с много голям успех даже за рак на кожата. Кървав белег може да изчезне, ако се маже продължителен период от време по няколко пъти на ден с пресен сок. Същото се отнася и за пигментация и старчески петна. По този начин могат да се отстранят и грапави, ракоподобни кожни петна. Вътрешно невенът се прилага под формата на чай за заболявания на стомашния и чревен канал, при спазми и язви в стомаха, както и при възпаления на дебелото черво, водянка и пикаене на кръв. Този чай е чудесен помощник и при вирусни заболявания и бактериални екскременти.
. . . Тъй като невенът показва добър успех и при инфекциозна жълтеница, той е чудесно лечебно средство и за чернодробните заболявания. Цветове, листа и дръжки от него се попарват с гореща вода, чаят се пие неподсладен. При гореспоменатите заболявания могат да се пият от три до четири чаши чай на ден – около една супена лъжица на всеки четвърт час. Изкарващо глистите средство се получава, когато се приготви чай от 1/4 литър вода и една супена лъжица с цветчета от невен. Сокът от пресните дръжки премахва брадавици и краста, чаената запарка лекува лишеи и подувания на жлезите, когато с нея се мият пострадалите места. Редовното пиене на чая действува кръвопрочистващо. Миенето на очите с хладък чай, използувайки стъкленица за промивки, усилва зрението. При ракоподобни язви и тумори, за отворени ходила, гниене на костта, язви по бедрата, а също и при лоши, гноящи, незаздравяващи рани помагат промивки със запарка от невен и прешлица, смесени в равни части. На половин литър вода се взима една препълнена супена лъжица от тази смес. Две равни чаени лъжички цветчета от невен в чаша вода са благотворно пургативно средство.
. . . Корички в носа могат лесно да бъдат излекувани с мехлем от невен. Забележка: Ако някой има непоносимост към свинска мас, за приготвянето на мехлема може да използува и растителна мазнина. За да стане мехлемът при този начин на приготвяне по-мазен, към още топлото количество се прибавя малко олио.

Видове приложения и рецепти за невена (Calendula officinalis)

  • Запарка за чай: Една препълнена чаена лъжичка се попарва с 1/4 литър завряла вода и се оставя малко да покисне.
  • Бани на половината тяло: Четири препълнени шепи пресни или 100 г изсушени билки за една баня (виж „Бани на половината тяло“ в „Обща част“ ).
  • Миения: На 1/2 л вода – една препълнена супена лъжица билки.
  • Тинктура: Една шепа цветове се накисват в 1 л чиста ракия и бутилката се оставя 14 дни на слънце или около 20º С топлина.
  • Мехлем: Четири препълнени шепи невен (листа, стъбла и цветове) се нарязват на дребно. 500 г чревна мас от хранено с естествени храни прасе или хубава свинска мас се загрява като за пържене. В тази гореща мазнина се изсипва нарязаният невен, попържва се малко, разбърква се и се сваля от котлона. Съдът се покрива и се оставя един ден да престои. На следващия ден сместа леко се затопля, после се филтрира през ленена кърпа и се насипва в предварително приготвени, чисти съдчета.
  • Пресен сок: Листа, дръжки и цветове се измиват и както са мокри, се изстискват в сокоизстисквачка.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional