Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Мащерка (Thymus serpyllum). . . Мащерката е била много добре известна още в античността. В преданието се казва: „Мащерката е преди всичко остра и пламенна“. Тя стимулира пикочоотделянето и менструацията, благоприятствува преждевременни раждания, а при нормално раждане ускорява излизането на детето от майчината утроба. Приготвената от нея напитка чисти фините вътрешни части на тялото.
. . . Игуменката Хилдегард фон Бинген споменава мащерката като лекарство против проказа, против парализа и нервни заболявания. Който сутрин вместо кафе пие чаша чай от мащерка, усеща скоро лечебното въздействие: бодър дух, приятно чувство в стомаха, няма го сутрешното кашляне, а едно цялостно приятно разположение.
. . . Налагането на суха билкова възглавничка от набрани на слънце мащерка, лайка и бял равнец и чаят от тях помагат при невралгични болки в лицето. Ако наред с това има и спазми, тогава се прилага и суха възглавничка от плавун. Народът я нарича още мащерика, дива мащерика или пчелна билка. Тя расте по слънчеви слогове, по откоси, оскъдни горски окрайнини, а с удоволствие и върху малки мравуняци по поляните. Тя се нуждае от много топлина и слънце и поради това се среща по каменисти места и планински пасища, където почвата излъчва особено силна топлина.
. . . При жега по пладне от виолетовия цветен килим се носи ароматен мирис, който примамва насекомите и пчелите. Винаги са ме привличали тези чудесни цветове с тяхното неповторимо ухание. Мащерката идва у нас през XI век от Средиземноморските страни и култивираните и станалите отново диви видове се срещат главно в градините ни като градинска мащерка (Thymus vulgaris). За разлика от полската, градинската мащерка достига до 50 см височина, но в полезното си действие те са равностойни.
. . . Един 79-годишен селянин страдал 27 години от много силна лицева невралгия. Изкарал и няколко операции на лицето. Това страдание той си навлякъл, когато веднъж се прибрал мокър до кости от полето и тъй като бил кмет, го извикали на спешно съвещание. Така той не успял да се преоблече. В последните месеци на болестта му от големите болки устата му се изкривила почти до ухото. Компресите с шведски билки донесоха в началното леко подобрение, но едва след като набраните на слънце гореспоменати билки бяха наложени като възглавничка, настъпи изведнъж положителен обрат. Човекът обаче продължи да пие чая от тези билки и след изчезването на лицевата невралгия.
. . . Детето ми, по онова време на четири годинки, не можеше да се възстанови след прекаран тиф. Две години безуспешно опитвахме какво ли не. След една единствена 20-минутна баня с мащерка, която ми бяха препоръчали, от ваната излезе съвсем друго дете: всичко болно по него бе паднало и от този ден нататък то видимо разцъфна.
. . . Мащерката се събира по време на цъфтежа – от юни до август, като най-лековита е набраната на слънце мащерка. Цветовете могат да се напълнят до гърлото в бутилка с олио и се оставят 10 дни да престоят или пък се прави сироп от тях. Маслото от мащерка намира приложение при парализа, апоплектични удари, мултиплена склероза, мускулна атрофия, ревматизъм и навяхвания.
. . . При стомашни и менструални спазми, както и при спазми в корема мащерката се препоръчва както за вътрешна, така и за външна употреба. През деня се изпиват по две чаши чай от нея. При спазми набраните на обедното слънце и изсушени цветове и стъбла се налагат като билкова възглавничка. Преди лягане тя се затопля в плитка тенджера и се поставя върху стомаха или корема. Билкови възглавнички се препоръчват и при подутини и контузии, както и при стар ревматизъм.
. . . При заболявания на дихателните пътища, много силно затлачване на бронхите и бронхиална астма, та даже и при магарешка кашлица комбинацията от мащерка и остролист жиловлек (в равни части) е старо изпитано средство. В чаша студена вода се слагат парченце лимон и една чаена лъжичка смес от мащерка и остролист жиловлек. Оставя се половин минута да се изкисва. Чаят трябва да се пие много горещ, на глътки. Четири-пет пъти на ден се приготвя пресен чай. При опасност от пневмония този чай ще предизвика нужния ефект, ако се пие всеки час, на глътки. За щастие при много майки мащерката не е потънала в забрава. Често пъти обаче не се взима под внимание, че взетите направо от хладилника напитки могат да доведат у децата до хроничен бронхит, който в по-късни години прераства в емфузия с много силен задух.
. . . Тинктурата от мащерка (виж „Видове приложения и рецепти“) служи за разтривка с цел укрепване на ставите у слабо развити деца. Към тази разтривка е добре да посягат и болните от мултипленна склероза.
. . . Колко мъка може да бъде спестена на някои семейства, ако навреме почнат да лекуват болното си дете с мащерка – било то с чай или бани от нея. Не едно неспокойно или нервно дете е възвърнало здравия си сън благодарение на баня с мащерка. Но и хора с нервна сбръхвъзбуда и депресии се чувствуват скоро след такива бани здрави.
. . . Мащерката не бива да се пренебрегва и като ефикасно средство против пиянство. Една препълнена шепа мащерка се залива с един литър вряла вода, покрива се с капак и се оставя две минути да се изкисва. Чаят се сипва в термос и на всеки четвърт час на алкохолика се дава по една супена лъжица от него. Ще последват гадене, повръщане, силно разслабване и уриниране, потене, а успоредно с това и голям апетит и жажда. При рецидиви, които в началото са неизбежни, впослествие обаче все по-редки, лечението се повтаря.
. . . Мащерката се препоръчва и при епилептични пристъпи. Ежедневно от нея се пият по две чаши чай и то не при кризи, а през цялата година – като лечение от две до три седмици с десетдневно прекъсване.
. . . Много здравословен и приятен е сиропът от мащерка. Той се пие при настинки преди всяко ядене.

Видове приложения и рецепти за мащерката (Thymus serpyllum)

  • Запарка за чай: Една препълнена чаена лъжичка мащерка се попарва с 1/4 литър току-що завряла вода и се оставя малко да изкисва.
  • Билкова възглавничка: Набраните на обедното слънце съцветия се сипват (без да се тъп­чат) в бутилка до гърлото. заливат се с 38 до 40%-това житна или плодова ракия и се оставят 14 дни на слънце.
  • Сироп от мащерка: Набраните на слънце цветове и дръжки се навлажняват с мокри ръце и се слагат в буркан. Те се нареждат на слоеве с нерафинирана захар и се притискат здраво. Бурканът се оставя около три седмици на слънце. Напоените със захар цветове и дръжки трябва при прецеждането да се изплакнат с много малко вода, която се прибавя към сиропа. След това сиропът се слага на най-ниската степен на печката да се изпарява, без да завира. Той не бива да бъде нито много рядък, нито много гъст, поради което се оставя един-два пъти да изстине, за да се направи пробата.
  • Прибавка към баня на цялото тяло: За баня за цялото тяло са необходими 200 г билки (виж „Бани на цялото тяло“ в „Обща част„).
  • Масло от мащерка: Набраните на обедното слънце съцветия се сипват (без да се тъпчат) в бутилка и се заливат със студено извлечено дървено масло, което трябва да е два пръста над тях. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional