Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Бутон за включване на лаптопЛаптопът не винаги се включва

Симптомите са следните: все по-често лаптопът се включва след второто, третото, четвъртото натискане на бутона за пуск. Няма значение дали е на батерии или на мрежово захранване. След като се пусне един път работи без проблеми.

Ако ви се случи такова нещо не се отчайвайте! Решението е много просто – с малко търпение и много желание дори и децата могат да се справят с този проблем. Нужно е да се работи бавно и внимателно. Единият начин е смяна на бутон. Но, при това разнообразие на лаптопи и ползваните за тях бутони са много различни. Трудно ще откриете същия. Пък и самата замяна заради технологията на повърхностен монтаж си е едно изпитание на умения. Затова Ви предлагам нещо по-рационално и достъпно за всеки. Нужни са остри пинсети, игла или шило.

Проблемът е следния в почти всички случаи: в бутончето, което виждате на снимката, се събира много фин прах. Навярно не сте отделили мъничко внимание, за да почистите машинката от натрупан прахоляк. След като се натрупа достатъчно този фин прах, той пречи на пластината да направи контакт с изводите на бутона и да съобщи на процесора, че е „време за работа“. Когато се натисне няколко пъти все някак пластината успява да докосне изводите и да даде заветния контакт.

Махат се капаците на лаптопа, докато достигнете до въпросния бутон. За да сте абсолютно сигурни, че точно това е причината, можете да направите следното:

  • или да измерите с някакъв оммер съпротивлението на бутона, чиято стойност може да е от порядъка на 600-700 Ω в зависимост от поляритета на прибора, но когато натиснете бутона съпротивлението му трябва да стане точно нула. Ако при натискането той си променя на скокове съпротивлението, направо започвайте работа;
  • или да окъсите с нещо фино изводите му и да се убедите, че електрониката работи добре.

Трябва да направите следното. Първо много внимателно разглобявате бутона на неговите съставни части, доколкото е възможно. От тази стъпка зависи изцяло всичко нататък. Изваждате пластинката и внимателно я почиствате с вода. Не е нужно да ползвате каквито и да са много специални препарати. Почиствате по същия начин и леглото й в основата, където трябва да се виждат и контактните площадки на изводите. По обратния начин сглобявате бутона. В много от случаите при вадене на горната метална пластина се чупят четирите рогчета на пластмасовата основа. В такива случаи можете спокойно с острия връх на малък поялник да стопите пластмасата и така да закрепите горната пластина. Ако имате подръка лепило от рода на Хелметекс или Хелмевект можете да затвърдите връзката. В случай е важно да не попада лепило в стеблото на бутона, понеже и той ще залепне и работата Ви се обезсмисля. Не използвайте в никакъв случай лепила от типа на Каноконлит или Капчица.

Видяхте ли, изобщо не е трудно!

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional