Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Коприва (Urtica dioica). . . Копривата е най-доброто ни кръвопрочистващо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Той лекува също така заболявания и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината. И тъй като наред с това той стимулира и ходенето по голяма нужда, се препоръчва особено при пролетно разтоварване.
. . . Веднъж препоръчах на една майка на седем деца, която след раждането на последното си дете се разправяла постоянно с екземи, да пие чай от коприва. След кратко време те изчезнаха, а с тях и главоболието, което тя от същото това време имала. Насочих я към този чай, тъй като копривата помага при пясък в бъбреците и пикочния мехур и аз предположих, че бъбреците на жената са се развалили от последното раждане. Често пъти бъбречните заболявания се съпровождат от силно главоболие. За много кратко време изчезнаха както екземата, така и болките в главата. Тъй като екземите имат в повечето случаи вътрешен причинител, те трябва да се лекуват отвътре с кръвопречистващи билки.
. . . Веднъж в една беседа по радиото един лекар отбеляза, че копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва. За съжаление това знаят само малцина. Копривата, като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете, е много полезна. Още в древността тя е била на голяма почит. Албрехт Дюрер (1471-1528) е нарисувал един ангел, който с коприва в ръка лети нагоре към трона на Височайшия. Швейцарският пастор Кюнцле казва в своите статии, че тя отдавна да е изтребена, ако не бе защитена от паренето си. Насекомите и животните да са я унищожили отдавна.
. . . Откакто зная колко полезна е копривата, за мен стана традиция да си правя едно четириседмично лечение с чай от младите леторасли – веднъж през пролетта и веднъж през есента след втората коситба, когато те се покажат отново навсякъде. Сутрин на гладно, половин час преди закуска, изпивам една чаша и през деня още една до две чаши на глътки. Даже и сутрешният чай трябва да се пие на глътки, за да се усили действието му. След такова едно лечение с чай се чувствувам невероятно добре и всеки път имам чувството, че съм в състояние да свърша три пъти повече работа, отколкото иначе. Семейството ми и аз от години не се нуждаем от медикаменти и аз се чувствувам подвижна и млада. Чаят между впрочем няма лош вкус. Пие се без захар, но префинените души могат да прибавят малко лайка или мента за подобряване на вкуса. В народната медицина чаят от коприва се препоръчва като продължаващо седмици лечение при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, та даже и при тумор на далака, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви. чревни язви и белодробни заболявания. За да се извлекат полезните вещества, чаят само се запарва. Чай от коприва се пие през цялата година – всеки ден по една чаша – за профилактика. Копривата помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални екскременти.
. . . На определена възраст вече се намалява количеството желязо в организма. Вследствие на това се появяват състояния на умора и отпадналост, човек се чувствува стар и по-малко трудоспособен. В този случай може да се използува с много голям успех съдържащата желязо прясна коприва. Тя ни помага да преодолеем това критично състояние. След лечение с коприва човек започва сравнително бързо да се чувствува физически по-добре, възвръщат се енергията и творческите му сили, а и външно той видимо разцъфва.
. . . При водянка копривата помага, като изтегля силно водата. Благодарение на своите кръвообразуващи ензими, тя помага при малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта. Заедно с други лечебни билки копривата се прилага с успех и при левкемия. Ако човек страда от някакъв вид алергия (тук спада и сенната хрема), трябва в продължение на по-дълго време да пие чай от коприва. Копривата отстранява предразположеността към заболявания и помага при подагрични и ревматични болести. Една жена от Айхщет бе лекувана от лекарите от болезнен ишиас в продължение на три години. След шест бани на цялото тяло с коприва (по 200 г билки на баня) в течение на половин година изчезнаха всякакви болки.
. . . Преди известно време се запознах с една около 50-годишна жена, която поради рядката си коса била принудена да носи перука. По този начин и последните наченки на коса бяха напълно излинели от косопада. Препоръчах да си мие главата с отвара от прясна коприва и допълнително към това и с отвара от корените на копривата. Тя последва съвета ми и с всяка измината седмица можеше да се види как косата се възстановява и започва гъсто да израства. Особено благотворна за всякаква коса е тинктурата от коприва, която човек може много лесно сам да си приготви от корените на копривата, изровени през пролетта или есента (виж при „Видове приложения“, „Миене на главата“ и „Тинктура от коприва“). Самата аз си масажирам всеки ден с тази тинктура кожата на главата, взимам я със себе си даже когато тръгна да пътувам или изнасям някъде доклади. Косата става пухкава, гъста, еластична и с хубав блясък. Копривата оказва отлична помощ и при стеснявания на съдовете. На някои хора, които страдат от това би могло да им се спести едно ампутиране на крак ако навреме започнат да си правят бани на стъпалата с корени от коприва (виж „Видове приложения“).
. . . Всеки спазъм, без значение откъде идва, говори за смущения в кръвоснабдяването. В този случай се препоръчват миене и бани с отвара от коприва. Това важи особено за стеснявания на околовръстните артерии на сърцето. Горната част на тялото се надвесва над ваната и с хладка отвара от коприва се мие сърдечната област, като същевременно се и масажира леко.
. . . Една 51-годишна жена от Бавария се измъчвала цели 28 години от една фистула, като през всичките тези години тя имала неописуеми болки. Според консултирания по този повод професор, една операция била съмнителна, тъй като фистулата се намирала върху скулата на лицето. През 1978 г. тази нещастна жена се обърнала към един практик-врач. който се отнесъл с голямо разбиране. Той предписал сурова храна, лечебно дишане и психокибернетика. Положението станало по-поносимо, но излекуване не настъпило. През март 1979 г. тя започна да събира първата прясна коприва и всеки ден да пие по три чаши чай от нея с по една чаена лъжичка шведска горчивка вътре. Тя ми пише: „След точно 14 дни фистулата на бузата ми зарасна и вече нямах абсолютно никакви болки. Така е и до ден днешен (28.11.1979 г.).
Използувайте и вие пресните млади леторасли на копривата, особено през пролетта, и си правете с тях лечение за прочистване на организма! Ще има да се маете на благотворното му въздействие.
. . . Искам да обърна особено внимание на още нещо: при ишиас, лумбаго и възпаление на нерв на ръцете и краката се натриват съвсем леко местата, където боли, с прясна коприва. При ишиас например прясното растение се прекарва съвсем бавно по външната страна на краката, като се започне от кокалчето и се върви към ханша, и оттам по вътрешната страна на крака надолу до петата. Това се повтаря два пъти и накрая се минава от ханша надолу през седалището. По подобен начин се процедира при други пострадали места. Най-накрая съответните места се напудрят.
. . . Никога не може да са образува нещо злокачествено, ако ние не само уважаваме добрата ни коприва, но и си взимаме през определен период от време от чудесната сила под формата на чай.
. . . Още един добър съвет: започнете още днес лечение с коприва! Изсушените билки ги има във всяка аптека или билков магазин. Нека лечебните ни растения навлязат отново в нашия дом! Въоръжете се през пролетта с ножица и ръкавици и се отправете към необятната божия природа! Голяма радост е човек сам да си набере коприва под Божието свободно небе. Опитът сочи, че колкото по-прясно се употреби тя, толкова лечебният успех в по-голям. Мислете обаче и за зимен запас, за който най-добре е да берете майска коприва. Радвайте се, че можете сами да направите нещо за здравето си!
. . . Един читател от Вестфалия пише: „Съседът ми използува копривата и за унищожаване на паразитите и вредителите в градината му. Той сипва голямо количество коприва в бидон с вода, който побира около 300 литра (но може и в по-малко количество да се накисне) и я оставя доста време да се изсмуква от водата. С тази вода той полива непрекъснато насажденията си, които така предпазва от паразити, без каквито и да било химически вещества. Даже и в морковите вече не се появяват червеи!

Видове приложения и рецепти за копривата (Urtica dioica)

  • Запарка за чай: Една препълнена чаена лъжичка само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.
  • Тинктура от коприва: Корените, изровени през пролетта или есента, се измиват и изчист­ват с четчица. нарязват се на дребно и се напълват в бутилка до гърлото. Заливат се с 38 до 40 %-това житна ракия и се оставят 14 дни да престоят на някое топло място.
  • Бани на краката: По две препълнени шепи добре измити, с четчица изчистени, корени и прясна коприва (дръжки и листа) се накисват и оставят да пренощуват в 5 литра вода. На следващия ден се слагат на печката, докато водата заври. След това при температура, колкото може да издържи човек, в нея се накисват краката в продължение на 20 минути. През време на банята копривата остава във водата. Тази баня, затоплена отново, може да се използува пак от два до три пъти.
  • Миене на главата: 8 до 10 препълнени шепи прясна или изсушена коприва се слагат в 5-литрова тенджера със студена вода и на слаб огън се оставят бавно да кипнат. Оставят се 5 минути да покиснат. Ако се използуват корени от коприва, тогава се накисват две препълнени шепи в студена вода и се оставят да пренощуват, на следващия ден се загряват, докато водата заври и след това се оставят 10 минути да се изкисват. За миенето на главата е добре в този случай да се използува сапун за пране.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional