Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Когато климатикът се самоизключваКлиматикът се самоизключва

Не е за вярване, но и това може да ви се случи! Климатикът е Reno, постоянно се проявява един и същи проблем – самоволно се изключва. Когато той реши. Понякога не иска и да тръгне, даже. Още при включването от дистанционното започват да мигат трите светодиода. Понякога отваря и затваря клапата докато мига, понякога и това не прави.
Има моменти, когато доста продължително запазва работоспособността си, но винаги виси един важен въпрос – кога ще се изключи? Че ще го направи е сигурно; въпросът е кога.
Многократно го разглобявах и преглеждах детайлно. Търсих дъмп за паметта му, понеже имаше само два байта и ми се стори странно. Самият факт, че може да работи известо време означава, че компонентите му са изправни. И компресорът вдига налягане, и четирипътникът превключва, и датчиците подават вярно информация, и процесорът се държи нормално, и захранванията му са изрядни, и филтрацията им е добра.
Сетих се, че след всяко разглобяване и сглобяване начинът на проявяване на самоизключването се променяше. Надявах се на лоша спойка или хлабава връзка в някой куплунг. Това ми струваше още няколко обстойни прегледа. Накрая реших, че всичко работи и проблемът може да бъде само от смущения на комутационните елементи и прекалена чувствителност на входовете на процесора за термодатчиците. И наистина, когато за последно го отворих видях, че съм сложил последния път проводниците за трите датчика буквално между кабела за стъпковия двигател на клапата. Както е известно този двигател се управлява от импулси, които са източник на много хармоници. Поиграх си малко да подредя кабелите за термодатчиците да са разположени далеч от силовите проводници. Подразбира се, че мястото е силно ограничено откъм свободен обем и затова доста се потрудих. След пускането на така подредената платка до ден днешен климатикът никога не си е позволявал да се изключва самоволно. Топли, охлажда, размразява се … Могат да се променят филтриращите групи на входовете за датчиците, но нищо повече няма да правя на тази платка. Дано работи дълго време и така.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional