Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Киселица (Oxalis acetosella). . . Народът я нарича още заешка или горска детелина. Със своите светлозелени листа и нежно бели цветове тя застила навсякъде като килим земята в нашите широколистни и иглолистни гори, което е истинска наслада за погледа на човек. Когато ходя за гъби, понякога откъсвам листенце от нея и го изяждам. Цветовете събирам в малки количества за пресен чай.
. . . Киселицата не се суши, а се употребява само в прясно състояние. Тя отстранява киселини, леки смущения в черния дроб и храносмилането. При тези оплаквания се пият по две чаши охладен чай на ден. При жълтеница, възпаление на бъбреците, кожни обриви и глисти това количество се пие топло.
. . . Народната медицина препоръчва прясно изцедения сок при начален рак на стомаха, ракоподобни вътрешни и външни язви и тумори. Пресният сок се прави в сокоизстисквачка, всеки час от него се пият от три до пет капки, разредени във вода или билков чай. При ракоподобни външни язвички с него се мажат съответните места. При Паркинсонова болест от сока се взимат от три до пет капки, сипват се в запарка от бял равнец и този чай се пие всеки час, а външно с него се правят разтривки на гръбначния стълб. Разреждането и дозирането трябва стриктно да се спазват – както при рак на стомаха, язви и тумори, така също и при Паркинсоновата болест.

Видове приложения и рецепти за киселицата (Oxalis acetosella)

  • Приготвяне на чай: Една чаена лъжичка с билки се попарват с 1/4 литър вода и се оставят малко да покиснат.
  • Пресен сок: Листата се измиват и изстискват в сокоизстисквачка.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional