Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Иглика (Primula officinalis). . . Майка ми всяка пролет събираше иглика, понеже знаеше колко успокоително действува тя на сърцето и нервите. Бере се цялото горно съцветие. Чрез кръвопречистващото си действие тя изхвърля всички отровни вещества, които водят до подагра и ревматични заболявания. Пастор Кнайп казва: „Който е предразположен към ревматизъм или подагра, трябва продължителен период от време всеки ден да пие една-две чаши чай от иглика: острите болки ще отслабнат и след време напълно ще изчезнат“. Чаят от иглика е освен това и отлично укрепващо средство за нервите и сърцето, той облекчава мигрена и главоболие на нервна почва, действува чудесно при възпаления на сърдечния мускул, водянка и склонност към апоплектичен удар. От сварените корени, смесени с мед, се получава хубав чай за бъбреците, който спомага за изхвърлянето на камъни от мехура.
. . . Златно-жълтите цветове на този вид иглика разпространяват приятна миризма на мед и образуват съцветие, стоящо върху високо от 10 до 20 см стъбло, което се извисява от средата на листна розетка. Този вид се нарича още същинска иглика и се среща предимно по планинските пасбища, по хълмовете и в подножията на планините. Широко разпространената висока иглика (Primula elatior), която расте почти по всички ливади, покрай пътища и под храсталаци, държи върху високото си стъбло светложълто съцветие, което много слабо ухае. В лечебната си сила тя е равностойна на същинската иглика и може да се използува по същия начин. Третият вид, аурикулата (Primula auricula), наричана още жълта лаванда, е алпийско растение под най-строга защита на природата и поради това не бива да се събира.
. . . Веднъж в една компания съседът ми по маса сподели, че в момента бил на лечение в Галшпах и че това била последната му надежда. То обаче отивало към края си очевидно безуспешно и той вече не знаел накъде. Въпреки многото силни приспивателни, сън не го хващал. Невролози от Линц и Виена не можели да го избавят от това зло. Когато вечер, умирайки за сън, си лягал, го връхлитала такава болка, сякаш отпред на краката му изгасвали цигара. От това той бил физически и душевно напълно смазан и на прага на отчаянието. Казах му, че зная чудесен чай против безсъние, но поради продължителното взимане на много силни приспивателни надали веднага ще помогне. Човекът каза, че въпреки това ще опита. Бе 7 декември 1976 г. Седмица по-късно отидох у едни негови приятели, които още на вратата ми съобщиха радостно, че общият ни приятел най-после отново можел да спи. Същевременно изчезнала и болката в предната част на ходилата. За много късо време чаят бе възстановил здравето му и премахнал всички нервни смущения. Този чай е за предпочитане пред всякакви химически приспивателни средства. Химическите сънотворни вещества разрушават нервната система, докато чаят отстранява всички нервни увреждания.

Видове приложения и рецепти за игликата
(Primula officinalis)

  • Приготвяне на чай против безсъние: 50 г иглика, 25 г цветове от лавандула, 10 г жълт кантарион, 15 г плодна шишарка от хмел, 5 г корени от валериана. Една препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарва с 1/4 л вода и се оставя 3 минути да се изкисва. Чат се пие много топъл на глътки, преди лягане. При необходимост той може да се подслади с малко мед.
  • Пролетен чай (кръвопрочистващ): 50 г иглика, 50 г млади филизи от бъз, 15 г листа от коприва, 15 г корени от радика. Взима се една препълнена чаена лъжичка от тази смес, попарва се с 1/4 л вода и се оставя 3 минути да покисне. През деня се изпиват на глътки две чаши чай, подсладен евентуално с малко мед. (Под филизи от бъз се разбират младите, току-що разпукали се пъпки през пролетта).
  • Вино за сърце: Едно отлично средство за сърдечни оплаквания е виното от иглика, което човек сам може да приготви през пролетта. Една двулитрова бутилка се напълва до гърлото (без да се тъпче) с пресни цветове от иглика (целите съцветия) и се заливат с чисто, натурално бяло вино, което трябва да покрива цветовете. Бутилката се запушва леко с коркова тапа и се оставя 14 дни на слънце. При сърдечни оплаквания от виното се отпива при нужда една глътка, а сърдечно болни могат да пият от него до три пълни супени лъжици на ден.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional