Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината
HxD Editor
HxD Editor
HxD_Hex_Editor.exe
Version: 1.7.7.0
897.7 KB
1232 Downloads
Още информация...

HxD Editor (897.7 KB, 1232 downloads)
HxD редактор
Една превъзходна програмка! Предназначена е за онези, които се нуждаят от по-дълбок поглед върху работата на операционните системи и устройствата. Използвам тази програмка най-често, когато трябва да защитя USB Flash памет срещу разпространяване на вируси. Когато такава флаш памет се включи в заразен компютър, първата работа на вируса е да се запише в скрита папка и да създаде един файл Autorun.inf, където указва местоположението си.Access is denied. Защити си флашката

Когато сложите флашката в друг компютър, операционната система търси и стартира точно този файл. Оттам стартира и вируса. Целта на защитата е да се направи такъв файл предварително, който обаче да е защитен срещу отваряне, промяна, презапис, изтриване и т.н. При всеки опит да са прави нещо с този файл би трябвало да излезе един малък прозорец със съобщение Access is denied.По този начин и вирусът ще остане НЕАКТИВЕН, понеже няма кой да го стартира.  Ето как правя това с Windows XP (по-високите версии на Windows не позволяват директно писане на такава памет):

  • Най-добре е да форматирате флашката, за да сте сигурни, че тя е абсолютно чиста от вируси. Първо създайте празен файл с име Autorun.inf в главната директория на флашката. Това можете да направите като отворите форматираната флаш памет и с десен бутон изберете от контексното меню New → Text document. Преименовате го в Autorun.inf. Съгласете се с предупреждението, че променяте разширението на файла.
Малка и много полезна програмка за напреднали и не чак толкова.

Малка и много полезна програмка за напреднали и не чак толкова.

  • Инсталирайте програмата HxD Hex Editor. Стартирайте я. Изберете от главното меню Extras → Open disk → Removable disk. Махнете отметката пред квадратчето Open as Readonly и натиснете ОК.
  • С клавишната комбинация Ctrl-F стартирайте функцията за търсене Find. Търсете само думата Autorun, понеже точката не съществува в таблицата за разположение на файловете. На нейно място ще откриете интервал. Намерете мястото, където е разположен файла Autorun.inf
  • Първият байт след разширението на файла (inf) е байт за състоянието на файла – дали е архивиран, системен, скрит и т.н. За всяка една опция съответства един бит от този байт. Най-малко се знае за 6-и бит. Точно той ни трябва на нас.
  • На мястото на този байт трябва да запишете стойността 40. Тя съответства на точно онзи вдигнат 6-и бит.
  • Натиснете Save (или дискетката) за да запазите промените. Съгласете се с предупреждението на програмата.
  • Рестартирайте флашката като я извадите и сложите отново в компютъра и се опитайте да отворите Autorun.inf. Ако излезе съобщениетоAccess is denied.(или нещо аналогично на български), значи сте си свършили работата перфектно!
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional