Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Зарастличе, чер оман (Symphytum officinale)
. . . Многогодишният корен, отвън тъмнокафяв до черен, а вътре бял до жълтеникав, е с дебелина на палец, нарязан е много слузест, направо мазен на пипане. Като дълбоко кореноплодно, зарастличето трудно се изкоренява. Корените се изравят през пролетта или есента. Те трябва да се подхванат отдолу с остра лопата. Прясната билка се събира преди и по време на цъфтенето. Тъй като зарастличето в народния език се нарича и черен корен, то не бива да се бърка с испанския черен корен, който се отглежда в зеленчуковите градини и е предназначен за готвене. Тинктурата от зарастличе, която човек лесно може сам да си приготви, крие в себе си чудесна сила. Болни, които дълги години са били лекувани от ревматизъм и отичания на ставите с всевъзможни отлични средства и не са оздравели, намират в тинктурата от зарастличе бърза помощ.
. . . Народът го нарича още голям кокеш или черен оман. Това лечебно растение спада към нашите незаменими и най-добри билки, с които природата ни дарява. То расте по мокри поляни и полски синори, във влажни ями и край води. Срещаме го да цъфти и край огради и по сметища през цялото лято. Листата са грапави и много остри в краищата си.
. . . Една жена, която вече почти не можеше да си служи с дясната ръка (раменната ябълка бе почти неподвижна и лекарят бе констатирал парализа), започна по мой съвет да разтрива всеки ден ставата и ръката си с тинктура. С всеки изминат ден тя усещаше как болките намаляват. Днес ставата е нормално подвижна и жената може да си върши отново домакинската работа.
. . . Но и листата от зарастличе, попарени и наложени като топла каша върху схванати крайници, помагат през нощта, ако болките са предизвикани от пренатоварване, изкълчване, навяхване или апоплектичен удар.
. . . Лелята на мъжа ми бе блъсната на улицата от мотор и влезе в болницата с фрактура на тазобедрената става. Сложиха пирон и след оздравяването я изписаха. След една година пиронът трябваше да бъде изваден. Тъй като нямала болки и можела отново да върви добре, тя обаче не направила предвиденото след едногодишния срок изследване. Всичко изглеждало да е много добре, докато един ден се появили непоносими болки. Тогава извадили пирона и се установило, че се е образувало загнояване на костта. Инжекциите успокоявали за известно време болките, но загнояването на костта не се излекувало. В този стадий тя ни дойде на гости – направо да я ожали човек! Мога без преувеличение да заявя: Топлите компреси с каша от зарастличе помогнаха за една нощ. На следващия ден жената вече можеше безболезнено да седи и лежи. И понеже в билковите магазини имало само ситно нарязани коренчета, умната леля ги доизсушавала във фурната и след товз ги прекарвала през една стара кафемелачка (същата работа може да свърши и мелничка). Тя прави тези кашечни компреси (рецептата виж при „Видове приложения и рецепти „), докато изчезнаха всякакви оплаквания.
. . . Също и бучки от мъртва кост по ръцете и краката закърняват благодарение на такива кашечни компреси. Днес брашно от зарастличе може да се получи в много аптеки. Искам да обърна специално внимание на това, че тези кашечни компреси с брашно от зарастличе могат да доведат до облекчение даже при парализа от кръста надолу. Топли кашечни компреси помагат и при разширени вени, ревматични мускулни одебелявания, подагрени израстъци, тумори, тилни болки, болезнени ампутирани крайници и дори при възпаления на надкостницата.
. . . От корените може да се приготви също така чай за вътрешна употреба при бронхит, увреждания на храносмилателната система, стомашни кървения и плеврити. Денем се пият от две до четири чаши на глътки. При стомашни язви се препоръчва смесен чай от 100 г зарастличе, 50 г невен и 50 г пача трева (приготвянето му виж при „Видове приложения и рецепти“).
. . . Искам още веднъж да спомена тинктурата от зарастличе. Компресите с нея се използуват с много голям успех при външни и вътрешни рани, при наранявания от всякакъв вид прищипвания, вътрешни кръвоизливи и счупвания на костта.
. . . Листата на зарастличето не се използуват само за налагане, но и като прибавка към водата за баня на цялото тяло при ревматични оплаквания, подагра, болки в костите, смущения в оросяването и увреждания на интервертебралния хрущял. Но при смущения в оросяването на краката, при разширени вени и за допълнително лечение на костни счупвания се правят бани на половината тяло.

Видове приложения и рецепти за зарастличето
(Чер оман, Symphytum officinale)

  • Приготвяне на чай от корени: Две чаени лъжички с нарязани на ситно корени се накисват в 1/4 литър студена вода и се оставят да пренощуват, на сутринта леко се подгряват и се прецеждат. Пие се на глътки.
  • Смесен чай (при стомашни язви): Една препълнена чаена лъжичка от сместа се попарва в 1/4 литър вода и се оставя три минути да покисне. През деня се пият от три до четири чаши – топли и на глътки.
  • Кашечни компреси: Добре изсушени корени се смилат ситно и в чаша с много гореща вода и няколко капки готварско олио се разбъркват бързо на каша. След това тя се намазва върху ленена кърпа, както е топла се поставя върху болното място и отгоре се превързва.
  • Превръзки с листа (пресни): Пресни листа се измиват, след това с точилка се надробяват, поставят се върху съответното място и се превръзват.
  • Превръзки с листа (попарени): Листа от зарастличе се попарват с гореща вода и както са топли, се налагат.
  • Прибавка за баня за цялото тяло: 500 г пресни или изсушени листа от зарастличе се оставят да пренощуват в около 5 литра студена вода. На следващия ден водата се слага на печката да заври и след това се прибавя към водата във ваната (виж „Бани на цялото тяло“ в „Обща част“).
  • Прибавка за баня на половината тяло: Също като при банята на цялото тяло, само че се взимат 200 г листа.
  • Тинктура от зарастличе: Корени от зарастличе се измиват, изчистват се с четчица, нарязват се на дребно и се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото. Отгоре се заливат с житна или някаква плодова ракия и се оставят 14 дни да престоят на слънце или до печката. Ракията трябва да покрива корените.
  • Мехлем от зарастличе: В зависимост от големината, 4 до 6 пресни и измити корени от зарастличе се нарязват много ситно и се запържват леко в около 250 г чиста свинска мас, оставят се да пренощуват, а на следващия ден се притоплят и се изцеждат през кърпа. Веднага след това получената смес се напълва в малки, чисти кутийки и се слага на съхранение в хладилника. Мехлемът може да се използува вместо кашечен компрес. Той е незаменим при лечение на рани у хора и животни!
  • Вино от зарастличе: От 2 до 5 пресни и измити корени се нарязват на дребно и се слагат да киснат в продължение на 5-6 седмици в натурално бяло вино. Това е едно отлично средство при белодробни заболявания!
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional