Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Най-полезното за асмата

Споменатото събличане е буквално и включва пълно премахване на старата кора, където това е възможно. И това е един прекрасен начин да ликвидирате един огромен проблем пред дръвчето или асмата без никакви химикали. Причината за това са няколко бръмбара, които залагат яйцата си в точно такава дебела кора. Ако няма кора те няма да снасят. В дясно е показан един такъв симпатяга, а вляво неговото отроче, което на практика ликвидира асмата или дръвчето.

Бръмбарът не е едни. Няколко са мераклиите да се наричат „ликвидатори на дървесината“. Един от тях се нарича домашен дългорог бръмбар
Saperda carcharias L Hylotrupes bajulus (на снимката).
Останалите бръмбъри носят наименования Old house borer, European house borer. Общото за тях е предпочитаната храна – дървесината на асмата или дръвчетата. Ако установите съхнене и вехнене на ластарите или клонките не обвинявайте съседите и не си измисляйте разни киселинни дъждове. Просто повдигнете кората и проверете как стоят нещата там. Ако се уверите, че няма нито един червей под кората, разгледайте внимателно корените, доколкото е възможно. Опипайте почвата около корените. Много е вероятно някой да е излял нещо, което не му трябва, без да знае, че така може да навреди на растението.

Събличането е профилактично мероприятие. Ако искате, обаче да се застраховате истински, имате шанс. Идеята е в дублирането на асмата или дръвчето. Оставяйте по един леторас на същата коренова система като второ стебло. Дори и да отървете нещата и едното стебло загине, кореновата система ще продължи да подхранва другото стебло. Така няма да губите време от три-четири години докато нова фиданка или лозичка започнe да дава реколта.

Корите на асмите и дръвчетата са различни. Когато ги премахвате, ще установите, че някои се трошат, други са на люспи, трети са плътни и ликообразни и се отделят много лесно. Според мен времето трябва да е малко влажно, за да може кората да се отделя по-лесно, понеже става по-гъвкава. Сезонът е без значение. Когато решите – просто започвайте. Важно е да знаете, че за дървоядите почивка няма и те се хранят непрекъснато.

 

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional