Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Жълта мъртва коприва (Lamium galeobdolon). . . Както жълтата, така и бялата мъртва коприва (Lamium album) е едно чудесно лечебно растение. Тя цъфти от май до октомври като бурен край пътища, по сметища и железопътни платна. Събират се и листата, но главно цветовете. Чаят от тях помага при тежки коремни и менструални оплаквания, като от него се пият по две чаши дневно. Той действува и кръвопречистващо, оборва безсъние на нервна почва и е ефективно лекарство при различните женски болести. Коремно болни и млади момичета трябва особено да го ценят. Цветовете и листата на жълтата мъртва коприва се използуват при подобни оплаквания, особено при болезнено уриниране, пикочоотделителни заболявания, паране при уриниране, тежки бъбречни заболявания и при ексудативен перикардит. Цветовете могат да се употребяват при смущения в храносмилането, при скрофула и кожни обриви. За тази цел се пие паничка чай преди обяд. При язви и разширени вени помагат компреси с отвара от този чай.
. . . Това растение носи и наименованията пчелно смукало, глистна коприва и чародейна билка. То расте във влажни гори и канавки, под храсти, край огради и трънаци, по насипища, сенчести влажни места и навсякъде, където расте и копривата. То цъфти през април и май, а в планинските райони и по-късно. Жилавият главен корен пуска изправени нагоре, до 50 см високи, стъбла. Листата са разположени кръстообразно имат яйцевидна форма и са набраздени, а цветовете са разположени в листните пазви. Събират се листата и цветовете.. . . Жълтата мъртва коприва се препоръчва много против парализа на мехура у възрастни хора, а освен това и при простудяване на мехура и при възпаление на бъбреците. Баня на половината тяло с прибавка на отвара от това растение действува особено благоприятно.
. . . При нелечимо спаружване и лошо оросяване на бъбреците и при изкуствен бъбрек жълтата мъртва коприва, смесена в равни части с енювче и енчец, постига много добри лечебни успехи. При липса на жълта мъртва коприва може да се прибави и бяла мъртва коприва.

Видове приложения и рецепти за жиловлека (Plantago)

  • Запарка от чай: Една препълнена чаена лъжичка билки само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да се изкисва.
  • Компреси: Три препълнени чаени лъжички билки се попарват с 1/2 литър вода и се оставят малко да се изкисват. С отварата се напояват кърпи и с тях се правят топли компреси.
  • Прибавка към баня на половината тяло: Виж „Бани на половината тяло“ в „Обща част“ . Използува се цялото растение.
  • Смесен чай: Жълта мъртва коприва, енювче и енчец се смесват в равни количества. Една препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарва с 1/4 л вода.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional