Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Енчец (Solidago virga-aurea)
. . . Народът го нарича още “пръчката на св. Петър”. Това лечебно растение се среща по горски окрайнини, канавки, откоси и оголени горски места. Кичестото, покрито със златисто-жълти цветни звездички, стъбло достига височина от около 80 см. Цветовете се събират от юли до октомври. Използуват се при чревни заболявания и чревни кръвотечения. Като отлично лечебно средство енчецът се препоръчва обаче предимно при бъбречни заболявания.
. . . Цветовете и листата на енчеца действуват охлаждащо и тъй като растението отводнява, то се препоръчва при бъбречни болки и болести на пикочния мехур. Големият швейцарски природолечител, пастор Кюнцле, разказва в своите статии за един около 45-годишен мъж, който имал тежко бъбречно заболяване, от което ставал все по-зле. В крайна сметка единият бъбрек трябвало да бъде махнат. Другият бъбрек също бил загноясал и не можел да работи добре. Тогава мъжът започнал лечение с енчец. Той смесвал енчец, енювче и жълта мъртва коприва в равни части, приготвял си от сместа чай и пиел на глътки от три до четири чаши Всеки ден, вследствие на което страданията му напълно изчезнали. Както той казал – за 14 дни.
. . . В комбинация с енювчето и жълтата и бяла мъртва коприва, енчецът помага даже при спаружване на бъбреците, лошо оросяване на бъбреците и изкуствен бъбрек. И в трите случая съм постигала успех с помощта на посоченото билково лечение. Един 52-годишен мъж, от години отписан от лекарите с нелечимо спаружване на бъбреците и пенсиониран по болест, дойде при мен запъхтян и облян в пот от изкачването на стълбите до жилището ми на първия етаж и веднага се устреми към едно кресло да събере душа. За няма и седмица, след като всеки ден бе изпивал по три чаши чай, от посочената смес той вече се чувствуваше значително по-добре. Той обаче използуваше всички билки пресни – направо от природата. След третата седмица всякакви оплаквания изчезнаха.
. . . Всички душевни вълнения на човек се отреагирват през бъбреците, поради което след психически шок, бил той от внезапната смърт на близък човек или някакъв друг нещастен случай, винаги бъбреците са тези, които най-много пострадват. Енчецът се е доказал в практиката като лечебно растение, което отлично влияе върху емоционалния живот на човека. По тази причина, при разочарования и други душевни натоварвания задължително трябва да се пие чай от енчец.
. . . Ангелът на лечебните билки стои непосредствено до енчеца. Ние усещаме уравновесяващото действие на това растение при тежки душевни вълнения като една ръка, която ни гали и успокоява. Дори самото съзерцаване на енчеца сред природата ни действува успокояващо. Трябва да сме благодарни, че имаме до себе си едно, носещо толкова утеха, растение.

Видове приложения и рецепти за енчеца
(Solidago virga-aurea)

  • Приготвяне на чай: Една препълнена чаена лъжичка енчец се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional