Изтегли Adobe Flash player

Защо двигателят ми гори много масло?Защо двигателят ми гори много масло?

. . . Ако гумичките на клапаните са нови, то остава причината да е невероятна и пределно проста. Не е виновен двигателят, а стилът на шофиране на водача.
. . . Обяснението е следното. Когато карате колата си примерно с 90 км/ч и отнемете докрай газта без да изключвате от скорост, колата започва да спира. Двигателят влиза в т.н. спирачен режим. В този случай дроселовата клапа е затворена, карбураторът работи на принудителен празен ход. Спирането се осъществява от силното разреждане в цилиндрите на двигатеря. И точно това разреждане предизвиква всмукване на маслото от картера в цилиндрите, където изгаря. И колкото по-стар е двигателят, толкова по-голяма е хлабината между сегментите и гилзата на цилиндъра, където те се движат. Колкото по-често минавете в спирачен режим, толкова повече масло ще всмукват буталата, докато колата Ви намалява скорост.
. . . Единственото полезно нещо е намаляването на скоростта, което Вие искате. Всичко останало са вредни последици:

  • износването на двигателя се ускорява;
  • непълното смесообразуване при принудителния празен ход на карбуратора води до непълно горене и зацапаване на свещите;
  • постъпилото масло в горивната камера при изгарянето си още повече замърсява свещите;
  • непълното горене води до замърсяване на околната среда, естествено;
  • излишен разход на гориво, което буквално хвърляте на вятъра (при някои от не най-старите модели на бензиновите двигатели има електрически клапан на жигльора за празен ход в карбуратора, който се затваря при режим на принудителен празен ход и поне този харч е избегнат).

. . . Полезните съвети са пределно прости: използвайте горивото за ускоряване или поддържане на скоростта на автомобила, а спирачката – за спиране.

. . . Съществуват безкрайно много предразсъдъци от поне стотина години как трябвало да се намалява предавката когато трябва да се спира, че истинските шофьори никога не изключвали от скорост, как било полезно за двигателя да фучи винаги на високи обороти и т.н. Все неща останали от времето на въздушните спирачки и манията „нещо да се прави“, а не само да се натиска газта.

. . . Имам 26 годишна Сиера и за около година съм й долял 150-200 грама масло.

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional