Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

НАй-добрата хлебопекарна е работещата хлебопекарна.

Ако се поддържа правилно, ще я ползват и вашите пра-пра-пра-пра-внуци и внучки.

(Стара китайска мъдрост от Шуменския край)

Една много полезна машинка за нашето ежедневие. Идва си с времето на техническите постижения. Принципът е един и същ за всички хлебопечки. Различни са цените и дребните гевезелъци. Ако се поддържат изрядно ще Ви служат вярно. Поддръжката не е много сложна, но е важна. Освен ако от суетност не сменяте хлебопекарните си всяка година. В последните модели можете да откриете програма, позволяваща Вие да си определяте коя процедура колко време да трае. При това положение можете спокойно можете да премахнете 20-те минути в самото начало, предназначени за уеднаквяване на температурата на продуктите. Друга полезна екстра е визуализация на текущия процес на хлебопекарната.

Съставките на хляба. Брашното. То е и най-важната съставка на хляба. Избирате си го според Вашето предпочитание. Изяснявате си какво е пепелно съдържание на брашното или неговия тип, дали има набухватели и подобрители, доколко сте доволни от фирмата, която го пакетира и т. н. Моите предпочитания са за чисто брашно. Естествено трябва да се пресява, понеже е възможна появата на едни малки червейчета. По принцип те изобщо не са вредни, но мисълта за съществуването им е неприятна. Бялото брашно не е върха на полезността. От житното зърно е премахната най-ценната компонента и това са триците. Производителите държат хляба да изглежда добре, а не да ни храни добре. Той трябва да кабардиса добре, да се надуе, да има обем. Пренебрегвам обема и предпочитам качеството. Затова и слагам една пълна супена лъжица пшенични трици в брашното. Добавям и една равна лъжица брашно от елда. Не съдържа глутен. Хареса ми идеята да добавя малко счукано ленено семе. Слагам и една равна супена лъжица и от него. Останалото е ясно: сол, захар, мая, вода и мъничко олио.

В началото беше разбъркването. Точно тук почти всички хлебопекарни правят възможно най-голямата грешка. За да си спестят началното въртене с по-ниска скорост (поради усложняване на хардуера) докато се хомогенизира сместа, перките се въртят на кратки импулси с интервали. В резултат на това перкане на сместа, част от нея пада на дъното вън от ваничката. Къде по реотаните, къде по дъното, където и започва корозията. Затова практикувам ръчно объркване на сместа и когато малко заприлича на тесто я оставям на автоматиката да я подмята колкото трябва.

Изпичането сбира хората. Ароматът е просто неустоим! Остава и на изглед да си го докарате. Моите предпочитания са за по-препечен хляб. Останах разочарован от моята хлебопекарна, че не изпича горната част на хляба добре. По-точно – никак. За целта си изрязах една тънка ламарина, подгънах й краищата и така създадох метален похлупак. Сега вече имам хрупкава горна кора на хляба. Отидох още по-надалече. Научих как се прави глазура на хляба. Малко преди да завърши изпичането върху откритата част на хляба трябва да се пусне прегрята пара. Би трябвало да става и с някоя модерна ютия с бутон за пара.

Грижа за хлебопекарната. Дефектиралите части просто се сменят. Не можете да се чудите какво да правите при изгорял нагревател или прекъснал. Как да ремонтираме захранващия трансформатор?. Просто ги сменяте! Важно е да се научите какво Ви говори машинката. А тя може да говори!

  • След края на програмата веднага изваждайте хляба. Причината е проста. С понижаването на температурата се образува конденз, който прониква навсякъде. Застояването на вода в лагерите на бъркалките е фатално за тях. Резултатът е затормозено движение на лопатките, (който се чува),  късане на ремък или смяна на двигател. Ремъкът е от порядъка на 10-15 лева, а двигателят – около 40-60 лева. Но, това е по-малкия проблем. Ще установите, че плъзгащите лагери на ваничката са се заварили от ръждата и в един момент отказват да мръднат. Същото се отнася и за лагерите на основата. Ако си ги оправите сами, то Вие сте една изключителна личност. Ако го установят в сервиз, то тутакси ще пожелаете да я захвърлят и да си купите с радост нова хлебопекарна. И ако не сте прочели тези редове, то нещата ще се повторят примерно след година.
  • Чуйте я на празен ход. Звукът трябва да е равен, монотонен. Ако прихълцва или мяучи, то най-вероятната причина е в натрупани боклуци върху трансмисията. Започнала корозия в плъзгащите лагери също е причина за промяна в звука. Извадете ваничката и завъртете с ръка перката. Трябва да се върти съвсем леко. Долния привод по-трудно се проверява, но с малко повече усет ще разберете състоянието му. Трябва да има един много малък аксиален луфт. Трябва да е леко установим.
  • Смазвайте лагерите при всеки удобен случай. Ако не го правите, Вие пак ще ги смажете, но след като и ги ремонтирате. Т. е. капвайте им по малко масло навреме. Няма опасност маслото да се смеси с тестото, понеже нямат допирни повърхности. Ако все пак имате блокирали лагери, раздвижването им става с WD или спирт. Правят се аксиални движения с леко въртене. Почиствате излязлата ръжда. Продължавате дори и лагерът вече да се раздвижил. Трябва да спре излизането на ръжда от него. След които го смазвате пак с движенията.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional