Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

. . . Особено внимание искам да обърна на това, че великденчето е със страхотно лечебно действие против невроза, която е предизвикана от психическо пренатоварване. Една чашка вечер, изпита преди лягане, прави истински чудеса с успокоителното си действие. Швейцарският пастор Кюнцле препоръчва на хората, които се занимават много с умствен труд, да пият този успокоителен чай преди лягане. Той спомага за свежа памет и премахва усещането за световъртеж. Смесен с корен от целина, той отстранява неврастения, както и хипохондрия. Даже при жълтеница, пясък в урината, ревматични и подагрични болки в ставите великденчето действува превъзходно.
. . . Великденчето е извършвало истински чудеса и при стар сух бронхит. За гръден чай се използува малка смес от медуница (наричана от народа „Хензел и Гретел“), листа от лопуш, остролист жиловлек и великденче в равни количества. Чаят се подслажда с малко мед или пък билките се попарват с гореща вода, в която е разтворен небет-шекер.
. . . Когато едно време римляните завладели населяваните от германите земи, благодарение на местното население те се запознали с великденчето – най-уважаваното от германите лечебно растение. То носело наименованието „главен изцерител на всички недъзи“, а и до ден днешен народът го нарича „изцерение от всичко“. Римляните, както прочетох веднъж в една стара билкарска книга, също се убедили в голямата му лечебна сила. Когато те искали да направят специален комплимент на някой познат или приятел, тогава те казвали, че въпросният имал толкова много добри качества, колкото и величаното великденче.
За тази сентенция се сетих, когато веднъж един господин ми разказваше за високото си съдържание на холестерин в кръвта. По тази причина той бил лежал много пъти в болница. Посъветвах го да пие чай от великденче – по две чаши на ден. Радостта ми бе голяма, когато половин година по-късно той ми съобщи, че при едно неотдав­нашно изследване лекарите останали учудени, че не установили повече завишено съдържание на холестерин.
. . . Великденчето, наричано от народа наред с „изцерение от всичко“ и „главен изцерител“, така също и „мъжка вярност“, „главун“ и „змиено грозде“, обича суха почва и расте в гори, по оголени места, при трънаци, огради, откоси, в канавки, покрай пътища и горски окрайнини. То има власато, влачещо се по земята, стъбло с малки, назъбени, сребристоискрящи листа, които преминават в изправени нагоре, светлосини до виолетови, цветни класове. При докосване листата лесно падат – оттук и наименованието „мъжка вярност“. Време на цъфтеж: от май до август. Събират се съцветията. Най-ефикасни са онези растения, които растат по горските окрайнини и под дъбовете.
. . . Дошлото от прастари времена до наши дни лечебно растение е любима добавка към кръвопрочистващи чайове и заедно с пресни връхчета от коприва помага за излекуването на хронични екземи. При неприятен старчески сърбеж великденчето е незаменимо. То се понася от слаби и чувствителни хора като добро средство за стомаха с благотворно действие, което стимулира и храносмилането. Отстранява и наслузявания на стомаха, както и чревни разстройства.
При жълтеница, болки в черния дроб и далака препоръчвам следната смес за чай: 50 г корени от радика, 25 г цветове от синя жлъчка, 25 г същинска лазаркиня и 50 г великденче. Посочените билки трябва да се разбъркат добре. В продължение на деня се изпиват две чаши неподсладен чай (на 1/4 литър вода – една препълнена чаена лъжичка билки).
. . . От цъфтящото растение може да се направи и пресен сок който се препоръчва при хронични кожни заболявания и предимно при екземи (рецептата виж при „Видове приложения и рецепти“). От него се взима по една пълна чаена лъжичка два-три пъти на ден.
. . . Тъй като стари билкарски книги хвалят великденчето и като билка за рани, аз го препоръчвам при възпалени и трудно зарастващи рани, особено в областта на пищяла. Раните първо се промиват с отвара от него, а след това върху тях се слага за нощта напоено е прясно запарен чай парче и отгоре се прави топла превръзка.
. . . Страдащите от ревматизъм и подагра трябва някой път да опитат ефикасната тинктура от великденче, която човек лесно може сам да си приготви (виж „Видове приложения и рецепти“). Външно тинктурата се използува за разтриване, а вътрешно се взимат три пъти на ден по 15 капки в малко вода или чай.
. . . Обезателно пийте всяка година известен период от време чай от прясно набрано великденче! То не само намалява артериосклерозата, но и я възпрепятствува, а чрез кръвопрочистващото си действие дава на тялото нова еластичност. За това моята молба е: вземете под внимание този съвет!

Видове приложения и рецепти за великденчето
(Veronica officinalis)

  • Приготвяне на чай: Една препълнена чаена лъжичка билки само се запарва с 1/4 литър вода.
  • Пресен сок: Пресните съцветия се измиват и както са мокри, се изстискват в сокоизстисквачка. след това се пълнят в малки шишенца и се съхраняват в хладилника.
  • Тинктура: Две препълнени шепи цъфтяща, нарязана на ситно, билка се слага в един литър 38 до 40 %-ова житна ракия и се държи 14 дни на слънце или близо до печката.
  • Смесен чай: Една препълнена чаена лъжичка със сместа само се запарва с 1 /4 литър вода и се оставя малко да покисне.
Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional