Изтегли Adobe Flash player
Температура -
Дървени джакузита за градината

Включване на електромагнитния вентил към водопроводната система.Автоматично капково напояване

Когато градината ми е у дома мога да пускам напояването когато поискам. Когато, обаче, градината ми е на 20-30 км от дома, тогава редовното напояване става проблем. Затова си разработих автоматика за напояване на доматките и краставичките.

Идеята е следната. Едно програмируемо електронно реле за време в определен момент включва електромагнитен клапан, който пуска вода с определено налягане към капковото напояване на лехите в градината. И след няколко часа го изключва. Примерно: релето го програмирате да включва всеки ден напояването в 22:00 часа и да го изключва в 5:00 на сутринта.  И цял месец да ви няма тази автоматика ще ви подсигури най-редовното напояване на лехите със зеленчуци.

Конструкцията е пределно проста на хора с елементарна техническа мисъл.Електронно реле за време

  • Реле за време. Купувате си го от някой магазин за електроника. Има ги в изобилие, както механични, така и електронни. Изберете модел с най-малка комутируема мощност. Те са и по-евтини.
  • Електроклапан. Това е управлявания елемент от релето (в жълтия корпус на първата снимка). И него можете да закупите от магазин за резервни части за перални машини. Цената му е около 20-ина лева за двоен клапан. Препоръчвам Ви да си го извадите от някоя стара пералня, каквато вече може да се намери навсякъде. Той задължително трябва да има здрава резба от 3/4 цола за връзка с водопроводната мрежа. В изходно положение клапана спира водата. Когато му се подаде 220 V на клемите клапана пуска водата към съответното изходно отверствие.
  • Съединители. Това са стягащите скоби и маркуча до лехите. Може да Ви се стори странно, но по-важни са скобите. Вземете си качествени скоби. Разпознаването е лесно: като хванете скобата между палеца и показалеца и я натиснете тя не трябва да се огъва. Това са добрите скоби, от дебел материал, на които не прескача резбата. За връзка на клапана със системата за капково напояване съм използвал трислоен градински маркуч. Връзката с клапана изисква малко тарикатлък. В случая направих от една полиетиленова торбичка ленти, които навих на изходящото отверствие на клапана и върху него вкарах зеления маркуч. След което го стегнах със скобата.
  • Маркуч за капково напояване. Би трябвало да ги има навсякъде, спомням си, че цените са от порядъка на 10-20 ст за линеен метър маркуч с различно разстояние между дюзите за капки. След един цикъл на напояване ще забележите, че напоените области в почвата нямат почти нищо общо с разстоянието между дюзите. Вижда се една цяла лента от навлажнена почва под черния маркуч. Свързването става по начин, който съм показал на снимката. по-трудно ще забележите как съм свързал черния маркуч с оранжевия разклонител. Пластмасата е малко по-тясна от черния маркуч. За да ги свържа плътно отрязах 2-3 см от зеления маркуч и го сложих на оражевия съдинител и върху него нахлузих черния маркуч с дюзите. Ако увеличите снимката ще забележите подложката.
  • Какво още трябва да знаете. Системата е чувствителна към налягането във водопроводната мрежа. На практика през деня и през нощта налягането е различно. През нощта то се увеличава, понеже консуматорите са намалели. Затова притворете с кран водата от мрежата към клапана в степен, съответна на дебита на вода през дюзите. На първата снимка се вижда синият кран вдясно от клапана, който оставям на съвсем леко отворено положение, понеже и дюзите са ми малко. По-правилно е да се Външен вид на устройството.постави този кран непосредствено преди електроклапана. Ако не използвате и втория клапан за някой друг воден кръг добре е да го затапите с нещо, понеже от него просълзява водата от включения първи клапан.
  • Ако се нуждаете от разширени функции като: няколко независими водни кръга с различна програма, датчик за налягането във всеки кръг, датчик за влажността на почва или въздух на определени точки, значи трябва да минете на едно интелигентно управление с връзка през интернет пространството. Може да стане лесно с едно устройство, което се казва PicoIP, има WEB базиран интерфейс, елементарно управление с изчистени функции, аналогови и цифрови входове и изходи.

И когато заработи системата ще се убедите колко е ефективно и колко е лесно!

Tyxo брояч Valid XHTML 1.0 Transitional